Utfodring och träning
Stress hos hästar: Tips för en mer avslappnad häst
Så klart att vi vill hästens bästa men ibland är det omöjligt att undvika en stressig situation. Läs mer om stress här, hur du känner ingen tecknen och vad du kan göra för att få din häst att slappna av mer.
Vad är stress?
Stress är ett tillstånd av psykologisk spänning och press och härrör från en situation av oförutsägbarhet och okontrollerbarhet. Hos hästar, liksom hos oss människor, finns det två olika former av stress: akut och kronisk stress. Akut stress är kortvarig; det är kroppens snabba reaktion på en "farlig" situation. Kronisk stress är långvarig och kan vara skadligt för din hästs hälsa i det långa loppet.
Känna igen tecken på stress hos hästen
Det finns flera signaler som hästar ger när de upplever stress. Det är skillnad på akut och kronisk stress. Med akut stress, i samma ögonblick som din häst blir skrämd eller befinner sig i en okänd "farlig" situation, kommer din häst naturligtvis att vilja fly, eftersom hästar är flyktdjur. Pulsen och andningen blir högre vilket kan få din häst att svettas och darra. Dessutom kan din häst börja bajsa (ibland till och med diarré) eller kissa oftare.
Hästar som upplever kronisk stress är ofta magra och mer benägna att drabbas av magsår. Dessutom kan långvarig stress även yttra sig i olater i stallet, som vävning, luftsnappning och krubbitning. Genom att utföra dessa olater produceras endorfiner som har en lugnande och narkotisk effekt.
Tips för att minska stress hos hästen
Tillräckligt med grovfoder
Ju mer en häst tuggar, desto bättre mår den, så se till att din häst har gott om grovfoder tillgängligt när den är stressad, gärna obegränsat. Även på natten! Om du är orolig för att din häst ska bli för tjock, använd ett hönät med små hål eller ett slowfeedingnät. Att tugga på grovfoder är, förutom att minska stressen, också hälsosamt för magen och matsmältningen.
Rörelse i det fria
I vilt tillstånd rör sig en häst under dag och natt vilket skiljer sig från en timmes träning med dig. Fri rörlighet i lugn och ro är viktigt för hästens hälsa. Bete är det trevligaste sättet för en häst att uppmuntra detta. Om det inte är möjligt är en grushage ett alternativ. För att uppmuntra rörelse för din häst kan du lägga ut grovfoder på olika ställen i hagen.
Social kontakt
En häst är ett flockdjur. Kontakt med andra hästar är väldigt viktigt för dem. Att inte ha kontakt med andra hästar kan framkalla stress.
Tillskott för nervösa och spända hästar
Utöver att tillfredsställa en hästs basbehov (grovfoder, fri motion och kontakt med andra hästar) kan du ge extra stöd för avkoppling med ett tillskott för stressade och nervösa hästar. Vissa hästar är naturligt känsliga och lättstressade och mår bra av lite extra stöd. För dessa hästar kan Pavo NervControl vara en lösning. Men det finns också hästar som bara upplever obekanta eller oväntade situationer (mycket) påfrestande, exempelvis vid ett besök hos hovslagaren, tandläkaren eller veterinären. Även en uteritt, åka på tävling, träning i en främmande terräng eller till och med blåsigt väder kan orsaka stress hos vissa hästar. Pavo BeChill fungerar snabbt (inom en halvtimme till två timmar) och har utvecklats speciellt för att "ta udden av" stressen i enstaka situationer, utan att göra din häst loj.
Pavo BeChill vs Pavo NervControl
Pavo BeChill
Pavo NervControl
Användning
Vid tillfälliga, stressade situationer
För hästar som generellt är stressade och nervösa
Effekt
Omedelbar effekt
Support på lång sikt
Form
Flytande
Små pellets
Magnesium minskar stress hos hästen
Magnesium är ett viktigt ämne när det gäller att minska stress hos hästar. Magnesium gör din häst mer motståndskraftig mot stress. Detta fungerar åt båda hållen: i samma ögonblick som kroppen utsätts för stress förbrukar den extra magnesium. Å andra sidan gör en magnesiumbrist kroppen mer mottaglig för stress. Detta ökar magnesiumbristen ännu mer och man hamnar i en ond cirkel. Dessutom kan en häst inte producera magnesium själv. Det är därför viktigt att det, speciellt för stresskänsliga hästar, alltid finns tillräckligt med magnesium i fodret. Både Pavo NervControl och Pavo BeChill innehåller bland annat magnesium för att göra din häst mer motståndskraftig mot stress (i vissa situationer).
Utfodring och träning
Få häst att gå upp i vikt – 10 tips
Behöver du få din häst att gå upp i vikt? En normal vikt på häst kännetecknas av en välbalanserad kropp med synliga muskler, men utan några framträdande revben, höftben eller ryggrad. Om din häst är uppdragen i flankerna så kan det vara ett tecken på att den får för lite foder. Om du kan se revbenen och rumpan är nedsänkt (du kan se höftknölarna) så är din häst för mager. Det kan också vara så att din häst inte är för smal utan att den behöver bygga muskler. Ta hjälp av våra tips och råd för att få din häst att gå upp i vikt!
Orsaker till att en häst tappar i vikt
Det finns flera möjliga orsaker till att din häst tappar i vikt:
Foderstaten innehåller inte tillräckligt med energi och protein.
Din häst kan ha problem med mask.
Tänderna kan vara dåliga vilket gör att den inte kan tugga ordentligt.
Hos en äldre häst blir matsmältningssystemet mindre effektivt vilket kan göra hästen smal.
Din häst tappar i vikt till följd av sjukdom.
Hur kan jag få upp häst i vikt?
Om din häst är för smal så måste du börja med att försöka hitta orsaken. Kanske behöver mängden fibrer, fetter och protein i foderstaten ökas. Men det kan också finnas andra saker som gör att hästen inte går upp i vikt. Läs mer om hur du kan få upp din häst i vikt, på ett säkert och skonsamt sätt.
1. Gör ett blod- och träckprov
Med ett blodprov letar man efter patologiska orsaker till undervikt. Man kontrollerar så att hästens njurar, lever och tarmar fungerar som de ska, eller om det finns tecken på infektion i kroppen. Träckprovet avslöjar om det finns mask och/eller sand i gödseln.
2. Kontrollera hästens tänder
Om en häst har problem med tänderna så kommer den att få i sig mindre mat och därmed gå ner i vikt. Om fodret inte kan tuggas tillräckligt kan hästen inte ta upp all näring ordentligt. Låt därför en veterinär eller hästtandläkare kontrollera hästens tänder regelbundet. Om blod, avföring och tänder är bra så är det dags att ta fram foderstat för viktökning. Vi på Pavo hjälper dig gärna med råd.
3. Grovfoder av god kvalitet
Hästar kan inte gå upp i vikt om de får ett hö med värden som inte är tillräckliga. En häst som behöver gå upp i vikt behöver ett bra och näringsrikt hö eller hösilage, undvik grovt och svårsmält grovfoder. Grovfodrets kvalitet och näringsvärde kan variera kraftigt och för att veta kvaliteten på ditt grovfoder bör du göra en analys.
1. Torrsubstans
I genomsnitt ser vi en torrsubstans om 65-70 % i hösilage för hästar. Det betyder att grovfodret består av 65-70 % torr vara och 30-35 % vatten. Relativt sett måste man fodra en större mängd hösilage jämfört med torrt hö eftersom en stor del är fukt.
2. Energivärde
Det är bra att ta reda på energi- och proteinvärde. Dessa bör vara ganska höga för att en mager häst ska gå upp i vikt.
3. Vitaminer, mineraler och spårämnen
Om grovfodret kommer från en välskött och gödslad jord så är innehållet av mineraler och spårämnen ofta balanserat men det kan se olika ut. Analysen berättar vad som behöver kompletteras, antingen med kraftfoder eller med ett tillskott.
Om grovfodret inte har tillräckligt kvalitet så kan Pavo FibreNuggets vara en lösning. Dessa höpellets är rika på fibrer och har en jämn kvalitet. Lämplig för varje häst och foderstat, och lätt att äta för äldre hästar.
4. Fri tillgång på grovfoder
En tunn häst bör ha fri tillgång till grovfoder. I naturligt tillstånd letar hästar efter mat hela dagen. Om det finns obegränsat med grovfoder så kommer hästen att kunna äta hela dagen och därför gå upp i vikt snabbare.
5. Låt din häst gå på bete
Om hästen går på bete så går den oftare upp snabbare i vikt eftersom färskt gräs innehåller mer energi och protein än hö och hösilage. Låt därför hästen gå på bete och äta gräs under sommaren. Många hästar håller sig fint i hull under sommaren men går ner i vikt under vintern.
Tänk på fruktanhalten i gräset under betessäsongen, speciellt om din häst är känslig för socker.
6. När du väljer kraftfoder
Fodra en häst som behöver gå upp i vikt med energirikt och lättsmält foder. Välj ett kraftfoder där spannmålen har expanderats genom upphettning, såsom Pavo Performance eller Pavo SportsFit. Råvarorna värms upp under tryck vilket gör stärkelsen nästan helt smältbar i tunntarmen, vilket i sin tur gör att mindre mjölksyra bildas i blindtarmen och tjocktarmen. Det gör att pH-värdet inte förändras och mikroorganismerna kan leva vidare.
7. En foderstat med olja och fetter
Olja är en källa till energi, hästen får mer energi men blir inte het. Tillsätt vegetabilisk olja i foderstaten, exempelvis Pavo LinseedOil eller Pavo OmegaFit, eller välj ett kraftfoder med högt fett- och/eller oljeinnehåll, till exempel Pavo SportsFit, Pavo Performance eller toppingen Pavo TopSport. Pavo 18Plus är skräddarsydd för äldre hästars behov men passar också perfekt till yngre hästar som behöver gå upp i vikt. Pavo SlobberMash är en favorit hos hästen och främjar viktuppgång.
8. Anpassa fodergivan efter hästens arbete
Anpassa alltid fodergivan efter det arbete som hästen utför. Om hästen tränas hårt och sedan går ner i vikt så betyder det att den får för lite protein och energi i förhållande till arbetet den gör. Öka givan eller byt till mer ett mer energirikt foder. Eller, toppa den befintliga givan med Pavo TopSport eller Pavo RiceBran.
9. Ge hästen tillräckligt med protein
Foder för dräktiga och digivande ston och unghästar innehåller alltid extra protein. En stopellets, som Pavo PodoLac, kan vara en bra lösning för en mager häst eftersom du också stödjer muskelutvecklingen. En gammal häst har ett mindre effektivt matsmältningssystem och kan inte smälta proteiner än en yngre häst. En gammal häst behöver därför relativt sett mer protein för att behålla vikt och muskler. Pavo har utvecklat 18plus för detta ändamål: fodret speciellt framtaget för äldre hästar och med ett ökat proteininnehåll men passar perfekt för yngre hästar som har svårt att hålla hull. Pavo WeightLift är också ett bra alternativ för smala hästar, den är spannmålsfri men mycket rik på fibrer och protein.
10. Stöd mage och tarm med betmassa utan socker
Avsockrad betmassa är mycket bra för hästar som är magra, till Pavo SpeediBeet. Denna produkt innehåller pektin, en löslig fiber som är ännu mer smältbar än fibern i annat grovfoder. Detta gör denna betmassa till en fantastisk källa till riklig energi med långsam frisättning och perfekt för alla typer av hästar och ponnyer.
Pektin har en prebiotisk effekt. Det betyder att fibern stödjer tillväxten av friska bakterier i tarmen. Om din häst är riktigt mager eller till exempel har svårt med intaget av ”vanligt” grovfoder är Pavo FibreBeet ett bättre val, det är en blandning av Pavo SpeediBeet berikad med lusern och soja för extra protein. Den är idealisk för magra (gamla) hästar och (sport)hästar i behov av muskelutveckling och hull. Då man måste blötlägga båda produkterna med vatten innan utfodring är den mycket lämplig för (gamla) hästar med tandproblem.
Utfodring och träning
Magsår hos häst - ett större problem än vi tror
Många fler hästar och ponnyer än vi tror lider av magsår och detta kan leda till en rad olika hälsoproblem. Men vad är egentligen magsår och hur uppstår det? Och ännu viktigare, hur kan du förhindra magsår hos häst?
Magsår hos häst - Symptom
Det finns flera symtom på magsår hos häst (Gastric Ulcers) men det finns ingen tydlig signal som definitivt indikerar det. Symptomen är ibland vaga och ibland finns de inte alls. Vissa hästar visar mer än andra. Så även om du misstänker att din häst har problem med magen så kan det inte ses eller kännas från utsidan utan det kan bara diagnostiseras av en veterinär genom att undersöka magen med ett endoskop. En lång slang med en lampa och en kamera förs in genom näsan ner i magen för att se om det finns magsår i magsäcken.
Tecken på magsår hos häst kan vara:
En häst som plötsligt äter mer (girigt), eller mindre
Spiller kraftfoder när den äter
Gnisslar tänder
Rör mycket på läpparna och tungan
Gäspar ofta
Reagerar när du spänner sadelgjorden eller rör vid magen
Vaga kolikbesvär, speciellt efter intag av kraftfoder
En håglös päls
Märkbart hängig
Står emot i ridningen eller känns trött
Har en lång återhämtningstid efter träning
Häst med diarré eller fri fekal vätska
Går ner i vikt
Ändrat beteende (nervös, aggressivitet)
Krubbiter eller luftsnappar
Hur uppstår magsår?
Magsår är inflammationer i magväggen, som uppstår efter att den skyddande slemhinnan har skadats. Föreställ dig din hästs mage som en slags 8- till 12-literspåse som maten kommer in i via matstrupen. Den nedre halvan är täckt med en körtelslemhinna. Det är där magsyra produceras. Magsyran behövs för matsmältning av matmassan, men har också en annan viktig funktion. Med sin mat får en häst också i sig alla typer av bakterier och annat som är oönskat för matsmältningen. Dessa görs ofarliga av den syran.
Den övre halvan av magen har ett annan slags hinna som är mindre resistent mot magsyra. Hästar i vilt tillstånd betar en häst 16-20 timmar om dygnet, en energisnål och fiberrik kost. Detta säkerställer att det hela tiden finns en liten mängd fyllning i magen. Syran i magsaften dämpas av saliv och matmassan. Om det kommer in för lite av det blir den sura juicen så stark att den kan angripa väggens slemskikt och orsaka inflammation. Detta kan också hända när en stor portion kraftfoder äts på en gång. Som ett resultat produceras mindre saliv och magen är plötsligt mycket full, vilket gör att syran också kommer i kontakt med väggen i den övre delen av magen.
Eventuella konsekvenser för en häst med magsår
En sporthäst med magsår kan prestera sämre till följd av tillståndet. En studie genomfördes på kapplöpningshästar där magsår framkallades genom att avsiktligt beröva dem grovfoder under långa perioder. Hälften av hästarna fick sedan ett läkemedel för att förhindra utveckling av magsår och den andra hälften inte och efter det gjordes prestationsmätningar.
Linda van den Wollenberg, veterinär på the Animal Health Service: "De obehandlade hästarna blev snabbare trötta och steglängden var kortare. Syreupptaget visade sig vara lägre. Man kan dra slutsatsen att magsåret hade en negativ inverkan på hästarnas prestation. Å andra sidan, om magsår gör att en sporthäst äter mindre bra får den inte i sig tillräckligt med näringsämnen och det påverkar prestationsförmågan. Så det ena kan vara ett derivat av det andra. Hur man än ser det är det tydligt att när inflammation finns, sätts en del av kroppens processer i tjänst för att bekämpa den, hälsotillståndet är alltså inte optimalt.”
Behandla magsår hos häst
Det är viktigt att behandla magsår hos häst så tidigt som möjligt. Om din häst har diagnostiserats med svåra magsår av veterinären behövs oftast behandling med antacida. Ännu viktigare är dock att se över hanteringen och utfodringen för att identifiera orsaken. Hos människor kan en specifik bakterie orsaka magsår. Detta har hittills inte visat sig orsaka problem hos hästar, så att ge antibiotika för att behandla magsår hos din häst är inte rätt väg att gå.
Riskfaktorer för magsår
För lite grovfoder
Till skillnad från människor så producerar hästar bara saliv då de tuggar. I kombination med andra processer hjälper saliven till att neutralisera syran i magjuicerna. Detta innebär att en häst som inte tuggar tillräckligt producerar otillräckligt med saliv, vilket i sin tur kan resultera i en sur mage och ökad risk för magsår.
En häst som får obegränsad tillgång med grovfoder kan tugga hela tiden och producerar då tillräckligt med saliv. Den fiberrika blandningen som bildas av det tuggade grovfodret och saliven hjälper till att balansera syranivåerna och minskar risken för magsår.
Kraftfoderbaserad foderstat
Hästar tuggar inte speciellt länge på kraftfoder, vilket innebär att de producerar mindre saliv än när de äter grovfoder. Ingredienser som stärkelse och socker innebär att de flesta kraftfoder spjälkas annorlunda än grovfoder vilket kan öka risken för magsår.
Mediciner
Viss medicin såsom smärtstillande och kortikosteroider kan minska skyddet i magsäcken genom att den skyddande hinnan försvagas vilket kan innebära ökad risk för magsår.
Stress
Stress kan ge ökad produktion av ämnen som har negativ inverkan och försvagar magsäckens hinna och gör den känsligare för magsyran. Hästar kan uppleva stress när ett eller flera av deras tre viktigaste behov inte tillgodoses: fri tillgång till grovfoder, tillräckligt med rörelse och kontakt med andra individer.
Intensiv träning
Tungt arbete kan få magen att dra ihop sig mer än normalt. Reslutatet av detta är att den sura magjuicen i nedre magsäcken i större utsträckning kommer i kontakt med de övre delar av magen som inte är skyddade mot syra. Detta är en särskilt tydlig effekt när hästen aktivieras på tom mage. Föreställ dig att magen saknar en buffert med grovfoder och hur lätt det är för magsyran att skvalpa runt på den oskyddade övre maghinnan. Detta kan påskynda förekomsten av magsår.
Förebygga magsår hos häst
Utfodring och hästhållning spelar en viktig roll i att förebygga magsår hos häst. Genom att tugga producerar en häst saliv som neutraliserar magsyra. Se därför till att hästens har tillgång till grovfoder, som gräs, hö eller ensilage, dag och natt. Om du är orolig för att den ska bli överviktig så bör du leta efter ett hö eller hösilage med lågt energiinnehåll eller använda ett hönät med små hål. Kom ihåg att en häst måste ha grovfoder tillgängligt på natten också, eftersom den inte sover hela natten som vi. I det vilda betar hästar 16 till 18 timmar om dagen.
För sporthästar är det ibland inte tillräckligt med grovfoder för att tillgodose deras energibehov utan foderstaten kompletteras med ett kraftfoder. Spannmål används flitigt som råvara för kraftfoder, men de är faktiskt inte särskilt bra för en häst eftersom de innehåller mycket stärkelse och sockerarter som har en negativ effekt på utvecklingen av magsår. För att förebygga magsår hos häst bör du i stället titta efter ett foder med låg socker- och stärkelseinnehåll och olja som energikälla istället för spannmål, som exempelvis Pavo Ease&Excel.
För hästar i lättare träning är Pavo GatricEase ett bra alternativ. Den stöttar magen genom att neutralisera magsyran och skyddar magväggen. Dessutom innehåller den både pre- och probiotika för att stötta tarmen maximalt. Pavo GastricEase är dessutom ett komplett foder som förser hästen med vad den behöver.
Om du vill komplettera den befintliga foderstaten kan tillskott hjälpa till vid magsår hos häst. Vi rekommenderar Pavo GastricCover – ett fodertillskott för hästens mage som neutraliserar magsyran och skyddar magväggen. Det läggs på toppen av den ordinarie fodergivan.
Dela upp kraftfodergivan i så många måltider om dagen som möjligt och fodra alltid grovfoder före kraftfoder. För att främja tuggandet kan du även blanda kraftfodret med en grovfoderprodukt, som Pavo DailyPlus eller Pavo FibreNuggets.
Grovfoderprodukter som Pavo FibreBeet, Pavo SpeediBeet och Pavo FibreNuggets är rika på fibrer och Pavo DailyPlus, som blandas i kraftfodergivan, ökar tuggtiden och därmed salivproduktionen.
Läkningstid
Läkningstiden för magsår hos häst kan variera, och det kan ta veckor till månader för såret att läka fullständigt. Under den tiden bör hästen hållas på en lämplig diet och ha begränsad stress för att underlätta läkningen. För att underlätta och påskynda läkningsprocessen kan veterinären ordinera magsårsmedicin specifikt utformad för hästar. Det är viktigt ha tät kontakt med din veterinär för att övervaka hästens framsteg och justera behandlingen efter behov.
Utfodring och träning
Vad är skillnaden mellan Pavo E’lyte och Pavo ReHydrate?
Pavo E’lyte och Pavo E’lyteLiquid är båda tillskott för hästar som svettas eller levererar tuffa prestationer. Båda två innehåller elektrolyter - de salter som hästar förlorar när de svettas – men ändå har dessa två tillskott olika syften och denna artikel reder ut skillnaden mellan dem.
Vad är elektrolyter?
Precis som oss människor förlorar hästar inte bara vätska vid svettning utan också kroppsmineraler såsom natrium, kalium, kalcium och magnesium. Dessa mineraler brukar kallas för elektrolyter och spelar en viktig roll för att hålla blodet i balans och därmed säkerställa att alla organ fungerar korrekt, inklusive muskelsystemet. För att säkerställa en optimal prestanda för din häst så är det viktigt att fylla på med elektrolyter i god tid.
Visste du att...? En normalt svettande häst (svettig under schabraket och lite skum vid tyglarna) förlorar mellan 12–16 teskedar med salt?
Hur vet du om du behöver fylla på med salter?
Om du inte fyller på med salt i tid så kan det uppstå en brist, du kommer att märka det genom att din häst blir mindre uthållig, den blir seg och tappar framåtbjudning. Allvarliga brister kan till och med leda till uttorkning och kolik. Märker du att din häst är trött och måste kämpa för att orka? Då kan du behöva fylla på med salter. Du kan fylla på genom att erbjuda en saltsten men det är mer fördelaktigt att förse din häst med speciellt framtagna elektrolyter såsom Pavo E’lyte eller Pavo E’lyteLiquid
Pavo E’lyte: elektrolyter för optimal uthållighet
Pavo E’lyte är ett komplett elektrolyttillskott i form av små pellets. Pavo E’lyte innehåller alla nödvändiga mineraler (elektrolyter) i rätt förhållande och just förhållandet mellan mineralerna är extremt viktigt för att garantera rätt ersättning och intag.
Användning: för hästar och ponnyer som svettas, passar för alla typer av hästar.
Foderråd: ge Pavo E’lyte före, under och efter träning. 100 gram per dag räcker vid lätt arbete. Vid hård träning, mycket svettning och/eller varmt väder kan du ge upp till 200 gram per dag. För ponnyer – ge halva givan. Tips! Blanda Pavo E’lyte med SlobberMash eller Pavo FibreBeet – då kommer din häst definitivt att äta upp elektrolyterna och dessutom få i sig extra vätska - perfekt på tävling!
Pavo E’lyte är en komplett elektrolytblandning för att fylla på saltförluster under svettning.
Pavo E’lyteLiquid: elektrolyter för snabb återhämtning
Pavo E’lyteLiquid är flytande elektrolyter för hästar som tävlar som svettats mycket. Det är ett koncentrat som innehåller elektrolyter och glukos – en kombination som säkerställer att din häst återhämtar sig snabbare efter ansträngning. Kombinationen av elektrolyter och glukos gör denna produkt unik. Pavo E’lyteLiquid sörjer inte bara för en omedelbar återställning av elektrolytbalansen utan ger också en påfyllning av energi. Dessutom stimulerar drycken hästens naturliga törstmekanism vilket gör att din häst kommer att dricka mer vatten och på så sätt återställa dess naturliga vätskebalans.
Användning: för sporthästar efter ansträngning eller generellt för att fylla på med elektrolyter efter svettning. Passar också bra under transportering och för hästar som visar symptom på uttorkning. Pavo E’lyteLiquid passar bra i uthållighetsgrenar såsom distansridning eller fälttävlan.
Foderråd: ge Pavo E’lyteLiquid efter träning eller tävling. Du kan lösa upp det i dricksvattnet, blanda det med foder eller spruta det direkt i munnen.
Viktigt! Se alltid till att din häst har tillgång till färskt, kallt och rent dricksvatten!
Kan man kombinera Pavo E'lyte och E’lyteLiquid?
Absolut! Om du tävlar mycket med din häst, om du är aktiv i uthållighetssporter och/eller reser regelbundet med din häst så kommer kombinationen av Pavo E’lyte och Pavo E’lyteLiquid att ge din häst utmärkt support. Genom att ge din häst Pavo E’lyte före träningen stödjer du maximal uthållighet och genom att ge Pavo E’lyteLiquid efteråt så kommer du snabbt att återställa balansen mellan elektrolyter, vätska och energi.
Skillnaderna mellan Pavo E’lyte och E’lyteLiquid:
Pellets vs flytande vätska
Elektrolyter vs elektrolyter kombinerat med glukos
Ges före träning vs efter träning
Utfodring och träning
Elektrolyter till häst: när behöver man ge hästen salt?
På sommaren, när det är varmt ute, förlorar hästen en stor mängd salt när den svettas. Det är inte bara hårt tränande hästar som förlorar salt utan varma temperaturer eller en lång ridtur kan orsaka en saltförlust. Men hur mycket elektrolyter behöver en häst? Och på vilket sätt ska man tillföra hästen salt?
Vad är elektrolyter?
Elektrolyter är mineraler som finns i blodet och andra kroppsvätskor och som bär på en elektrisk laddning. De vanligaste elektrolyterna består av natrium, kalium, kalcium, magnesium och klorid. Dessa tillskott återställer mineralerna och salterna som går förlorade genom svettning, balanserar blodets pH-värde och hjälper till med återuppbyggnaden av skadade vävnader.
Många människor får i sig tillräckligt, eller för mycket, salt men för de flesta hästar är det tvärtom. Varma sommardagar förlorar den kroppen en stor mängd salt genom svettning, en häst förlorar inte bara salt utan också kalium, klorid, kalcium och magnesium. Svett innehåller dessutom protein som bildar ett lager på pälsen vid svettning, vilket stimulerar avdunstning. Hos många hästar kan man se det vita skummet vid svettning, orsakat av friktion exempelvis på halsen och mellan benen.
Därför svettas en häst
Hästar är bra på att hantera värme eftersom de kan svalka av sig genom svettning. Svettning är ett nödvändigt verktyg för att kroppen ska kunna kyla ner sig. Svetten lägger sig som ett fuktigt lager och hjälper på så sätt till att få ner kroppstemperaturen. Om en häst har för lite vätska i kroppen och därför inte kan svettas så kommer den att överhettas. När en häst svettas förlorar den inte bara vätska utan också kroppssalter, elektrolyter. Elektrolyter har en stor påverkan på hästens vätskebalans som i sin tur tillåter hästen att svettas. Genom att dricka vatten fyller man på med vätska, men hur fyller man på salterna?
Så här mycket salt förlorar din häst
Svettnivå 1:
Det är delvis torrt under sadeln och delvis fuktigt. Halsen är lätt fuktig och flankerna är lite mörkare än vanligt.
Vätska: 1-4 liter/dag - Salt: 2-7 teskedar
Svettnivå 2:
Det är fuktigt/blött under sadeln och på halsen. Lite skum under sadeln, där tyglarna ligger mot halsen och mellan bakbenen.
Vätska: 4-7 liter/dag - Salt: 7-12 teskedar
Svettnivå 3:
Under tränset, på halsen och vid flankerna är hästen synbart blöt med fläckar av skum.
Vätska: 7-9 liter/dag - Salt:12-16 teskedar
Svettnivå 4:
Halsen och flankerna är helt blöta. Blöta fläckar över ögonen. Vitt skum mellan bakbenen.
Vätska: 9-12 liter/dag - Salt:16-21 teskedar
Svettnivå 5:
Som nr 4 och det droppar svett från huvudet/ögonen och under magen.
Västska: 12-18 liter/dag - Salt: 21-32 teskedar
Source: Zeyner et al 2013; Weight losses in exercised horses, a pilot study
Hur vet man om hästen har brist på elektrolyter?
Om en häst har brist på elektrolyter så kommer den få svårare att ta upp och behålla vätska vilket i sin tur leder till uttorkning. Hudens elasticitet kommer att ändras och hästens uthållighet försämras vilket gör att hästen känns trött och håglös. Vid lätt arbete, i en temperatur om 20 grader, förlorar hästen ca 4 liter vätska och 30 gram salt i timman.
Genom att dricka vatten fyller hästen på med vätska men salt behöver fyllas på från annat håll. Grovfoder har ett mycket lågt innehåll av salt. Därför bör man ge hästen ett elektrolyttillskott när hästen svettas oavsett om det är på grund av träning eller en varm temperatur. Vanligt bordssalt tillför endast natrium och klorid men inte alla elektrolyter som går förlorade vid svettning.
En saltsten förser också hästen med salt men det har visat sig att det varierar stort hur mycket hästen får i sig. Det är bättre att ge hästen ett elektrolyttillskott, såsom Pavo E'lyte (pellets) eller Pavo E’lyte Liquid (flytande) som inte bara förser hästen med natrium utan med alla kroppssalter som hästen förlorar vid svettning.
När ska man ge hästen elektrolyter?
Genom att ge hästen elektrolyter innan träning eller tävling förhindrar du att din häst får en eventuell brist. Du behöver inte vara rädd för att överdosera eftersom ett eventuellt överskott kissas ut men var uppmärksam på att en stor, daglig mängd salt kan främja utveckling av magsår eller förvärra befintliga sår. Kom ihåg att alltid ge din häst fri tillgång till rent och friskt vatten! Det extra saltet gör din häst mer törstig och det är viktigt att den kan dricka för att förhindra uttorkning.
Tips vid varmt väder
Vid riktigt varmt väder så räcker det inte att ge elektrolyter till hästen, här är några tips på fler åtgärder:
Anpassa tiderna när hästen är ute
Se till att din häst inte är ute i stekande sol under de varmaste timmarna på dygnet. Ta gärna in hästen i ett svalt stall under dagen när det är som varmast. Om det inte är möjligt, se till att hästen har tillräckligt med skugga i hagen.
Solskyddsfaktor
Hästar och ponnyer med ljusa mular kan lätt bränna sig vilket kan göra väldig ont. Smörj in mulen med massor av solkräm med hög faktor.
Stödutfodring
Värmen kan göra att gräset blir torrt och gult, näringsvärdet i gräset är då inte särskilt högt och extra hö- eller grovfoderersättning bör ges. Pavo FibreNuggets (gräspellets) eller SpeediBeet (avsockrad betmassa) är bra för att komplettera det torra gräset..
Fri tillgång på vatten
En vuxen häst på runt 600 kg kan dricka mellan 40 och 60 liter vatten under en varm dag. Se alltid till att hästen har tillgång till rent och friskt vatten och kom ihåg att skura vattenkaret dagligen eftersom bakterietillväxten är extra stor under varma dagar. Ge inte hästen en för stor mängd med kallt vatten direkt efter ridning, det kan leda till kolik. Ge i stället ljummet vatten och låt den dricka lite i taget.
Anpassa ridningen
Det är tufft att träna hårt i extrem värme. Försök att rida/träng tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Om du ändå måste rida i hetta, se till att hästen får chans att kyla ner sig ordentligt efteråt.
Utfodring och träning
Tips när du tränar din häst
Utvecklas din häst inte riktigt som du tänkt dig? Även om allt inte kan lösas med en förändring i foderstaten så kan en genomtänkt foderstat ge en liten knuff i rätt riktning. Här är fem utfodringstips för hästar i träning.
1. Min häst har svårt att bygga muskler
Forskning visar att proteininnehållet i många hästars grovfoder är för lågt. Protein behövs för din häst ska bygga muskler och återhämta sig efter träning. Ibland kan grovfodret se fint ut och lukta gott, men det säger inget om proteininnehållet. Gör alltid en analys av ditt grovfoder för att ta reda på om något saknas.
Protein är sammanlänkade aminosyror och även om proteinet i grovfodret kan vara tillräckligt så kan en viktig aminosyra saknas vilket gör att hästen inte kan bygga muskler ordentligt. Pavo MuscleBuild är då den perfekta produkten för att säkerställa balans mellan aminosyror
Utfodringstips
Du kan ta reda på vad ditt grovfoder innehåller genom att göra en analys. Om analysen visar att ditt grovfoder innehåller för lite protein, så bör du hitta ett annat hö eller hösilage, eller komplettera med ett proteinrikt grovfoder, som Pavo FibreBeet som stödjer muskeluppbyggnad. Som kompletterande kraftfoder kan du välja en proteinrik produkt som Pavo TopSport, för att säkerställa att din häst får alla byggstenar för muskeltillväxt under träningen. Ge 500 till 1000 gram Pavo TopSport per dag. I kombination med tillräcklig träning ökar muskelmassan inom 2 till 3 månader.
2. Min häst blir ofta nervös och stressad
Många hästar upplever stress under träning och tävling. Forskning har visat att ett nervöst beteende kan orsakas av magnesiumbrist. Många grovfoder innehåller inte tillräckligt med magnesium. Magnesium är viktigt för benbildning och nervimpulsernas ledning vilket behövs för att musklerna ska kunna slappna av. Sporthästar på cirka 650 kilo behöver i genomsnitt 20 gram magnesium per dag. Vid allvarlig magnesiumbrist får en häst nerv- eller muskelryckningar. Hästar får magnesium via gräs och högkvalitativt grovfoder.
Kom ihåg att hästen förlorar magnesium när den svettas, därför behöver sporthästar mer magnesium eftersom de tränar mer.
Utfodringstips
Är din häst stressad eller har lätt till flykt? Pavo NervControl är ett tillskott som innehåller bland annat magnesium och aminosyran L-tryptofan, vilket hjälper till att snabbt avlägsna spänning ur kroppen. Du kan också välja en helt annan utfodringsmetod med Pavo Ease&Excel: en spannmålsfri sportmüsli med extremt låg socker- och stärkelsehalt, där energin kommer från fibrer och oljor. Många stresssade hästar svarar bra på denna. Det är också idealiskt för hästar med magproblem.
3. Min häst känns stel dagen efter träning
Efter ett hårt träningspass är det viktigt att avlägsna slaggprodukter från musklerna och tillföra byggstenar. Se till att ge anpassad näring som passar prestationen. Många sporthästar behöver mer protein för sin muskelhälsa. Det bästa sättet att tillgodose detta behov är att ge högkvalitativt grovfoder. Antioxidanter, vitamin E, selen och Beta-alanin, är effektivt för att motverka mjölksyra och har positiva effekter på både hästar och människor.
Utfodringstips
Är din häst stel efter träningen? Ge Pavo Eplus innan, den innehåller kraftfulla antioxidanter vitamin E och selen. Om din häst fortsätter att kännas stel, kan du prova Pavo MuscleCare efter prestation. Detta tillskott innehåller Beta-alanin, vilket fördröjer uppkomsten av mjölksyra hos hästar.
4. Min häst blir trött och tappar ork
För uthållighetsprestationer har en häst inte så mycket nytta av 'snabb' energi från socker och stärkelse. Olja och fibrer är då en bättre energikälla. En häst blir inte 'het' av det, men det ger mycket energi och uthållighet. För förbränning behövs syre, så det fungerar bäst vid uthållighetsprestationer där hästen inte blir andfådd. Välja ett balanserat energirikt foder, där allt finns i rätt proportion.
Utfodringstips
Letar du efter ett oljerikt foder så att din häst får energi men inte blir het? Prova då Pavo Performance (sportpellets) eller Pavo Ease&Excel (sportmüsli) om du letar efter ett sportfoder med hög energinivå. Tränar du på medel- till hög nivå, är Pavo AllSports (sportpellets) eller Pavo SportsFit (sportmüsli) ett bättre alternativ. Dessa produkter har båda en medelhög energinivå. Alla sportfoder från Pavo har muskelstöttande innehåll vilket också är viktigt för ork och uthållighet.
5. Min häst svettas mycket
Att svettas är nödvändigt för att hästen ska kunna kyla ner sig, men genom svettning förlorar den vätska och elektrolyter, kroppssalter, som natrium, klorid och kalium. Dessa spelar en viktig roll i kroppens vätskebalans. Vätska fylls på genom att dricka. Många hästar har tillgång till en saltsten men det är inte tillräckligt för en häst i träning. Du som hästägare behöver aktivt ge din häst elektrolyter för att fylla på bristerna.
Utfodringstips
Svettas din häst mycket? I Pavo Elyte finns inte bara natriumklorid, utan även andra kroppssalter som din häst förlorar vid svettning i korrekt förhållande till varandra. För fritidshästar är 50 till 100 gram per dag tillräckligt, vid hård träning eller extrema temperaturer rekommenderas 100 till 200 gram per dag.