Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
20 april 2023 Lästid 3 minuter

Tandproblem - häst

Tandproblem hos häst är ett vanligt problem när de blir äldre. Det är lätt att märka när en häst tappar tänder men vad finns det för andra symptom på dåliga tänder? Och hur kan du se till att hästen får i sig den näringen den behöver, trots tandproblem?

Hästens tänder och ålder

Hästens tänder och ålder är ofta en avgörande faktor vid tandproblem. Problemen uppstår  vanligtvis hos äldre hästar, men redan vid 15 års ålder kan hästar utveckla tandproblem. Om man jämför en äldre hästs mun med en yngre, är det en stor skillnad och det beror på att hästens tänder fortsätter att växa under hela livet.

Slitna tänder hos häst uppstår när tänder och molarer maler över varandra medan de tuggar. Tyvärr sker detta slitage inte alltid jämnt. Som ett resultat kan kanter som kallas "krokar" utvecklas. Molarerna glider inte längre över varandra vilket gör att hästen inte längre kan tugga ordentligt och kommer så småningom att gå ner i vikt. Det kan uppstå stora mellanrum mellan tänderna (diastaser) där maten fastnar vilket kan orsaka inflammation. Ibland faller tänder ut, vilket gör att den motsatta tanden växer för långt.

Tandproblem hos häst - symptom

Det finns flera symptom på tandproblem hos häst. Tappade tänder är lätta att se men när man tittar in i en hästs mun ser man främst tänderna och inte molarerna. Graden av besvär som en hästs tänder kan orsaka kan vara väldigt olika. Nedan beskriver vi vanliga symptom på tandproblem hos häst:

Symptom på tandproblem:

  • Tappar i hull och kroppskondition (om hästens tänder inte är i gott skick så kan den inte tugga ordentligt vilket leder till att matsmältningsprocessen störs)
  • Förstopning
  • Det tar längre tid för den att äta upp sitt grovfoder
  • Äter sitt kraftfoder snabbt
  • Dregglande 
  • Hästen leker med maten
  • Foderstrupsförstoppning 

Symptom på tandproblem i ett framskridet stadium

  • Nasala flytningar
  • Luktar illa från munnen
  • Svullnad på käken eller näsryggen

Vad gör jag om min häst har en nedsatt tandfunktion?

Hästar med nedsatt tuggförmåga har stora problem med att äta grovfoder med långa strån. För att fortfarande erbjuda din häst tillräckligt med fibrer bör du utfodra din häst med kort, hackat grovfoder: längden på fibrerna som hästen fortfarande kan tugga bestäms av graden av tandslitage, för att kunna äta korta strån så måste det fortfarande finnas en viss tandfunktion kvar. Pavo SeniorFibre är speciellt utvecklad för hästar med nedsatt tandfunktion. Alla fibrer i Pavo SeniorFibre har en maximal längd på tre centimeter och räknas därför som korta fibrer. Dessutom är fibrernas stjälkar mjuka och skadar därför inte lätt matsmältningskanalen.

När du väljer kraftfoder, tänk på att vissa kraftfoder syftar till att uppmuntra tuggning genom att blanda in mycket strån. Dessa är mindre lämpliga för hästar med dåliga tänder. Det passar bättre att välja ett kraftfoder med lättsmälta ingredienser, som Pavo 18Plus.

Utfodringstips för häst med tandproblem

Det kan se ut som att hästen äter hela dagen medan den i verkligheten knappt äter något alls. Om du som hästägare inte ingriper i tid riskerar du att din häst inte får i sig tillräckligt med näring. En specialkost med grovfoderersättning kan hjälpa i en sådan situation.

  • Ge hästar som har svårt att tugga kort hackat grovfoder som Pavo SeniorFibre. Hästar som inte kan tugga alls mår bäst av grovfoderprodukter som kan blötläggas, såsom Pavo SpeediBeet, Pavo FibreBeet, Pavo FibreNuggets eller Pavo WeightLift.
  • Om du ger 300 gram/100 kg kroppsvikt per dag (eller mer) av betmassa så rekommenderar vi att komplettera foderstaten med kli, 40 gram/100 kg kroppsvikt för att skapa en optimal Ca/P (kalcium/fosfor) balans i foderstaten. Pavo SlobberMash har ett högt innehåll av kli och är lätt att tillreda.
  • Om du behöver ge hästen kraftfoder, ge Pavo 18Plus (uppdelat i flera små portioner per dag) utspädd med vatten för att göra “mash”, i förhållandet 1:1 (lika mycket vatten som foder). Den kan blandas med antingen kallt eller ljummet vatten. Låt det dra i minst 15 minuter.
  • Om din häst inte behöver kraftfoder är det klokt att komplettera vitaminer och mineraler eftersom den inte kan få i sig detta tillräckligt från grovfodret. Komplettera med exempelvis Pavo Vital.
  • Pavo 18Plus är en fullt vitaminiserad müsli packad med lättsmälta fibrer för att kompensera för den sämre matsmältningensfunktionen hos äldre hästar. Den innehåller små bitar som går isär snabbt och kan ges både torr och blötlagd. Det gör att näringen är lätt att absorbera av (äldre) hästar med dåliga tänder.

Min häst kan inte tugga alls längre

Om din häst inte kan tugga alls så behöver du ge den blötlagda produkter för förhindra att din häst saknar vissa näringsämnen eller till och med svälter, exempelvis Pavo SpeediBeet, grovfoderfibrer i form av snabbsmältande, sockerfattig betmassa. Du kan även ge Pavo FibreNuggets: en allsidig grovfoderprodukt med friska fibrer från gräs och örter. Eftersom våra FibreNuggets är mycket välsmakande och du kan ge den blötlagd, är den idealisk för hästar med (svåra) tandproblem. Dessutom tipsar vi om Pavo Fibrebeet för hästar i dålig kondition eller viktproblem. Denna fiberrika produkt har samma bas som Speedibeet men i kombination med lusern, soja och bockhornsklöver, som är både smaklig och bra för magen. 

 

 

 

Läs mer om:

äldre häst +tänder +