Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
11 maart 2024 Lästid 2 minuter

Stress hos hästar: Tips för en mer avslappnad häst

Så klart att vi vill hästens bästa men ibland är det omöjligt att undvika en stressig situation. Läs mer om stress här, hur du känner ingen tecknen och vad du kan göra för att få din häst att slappna av mer.

Vad är stress?

Stress är ett tillstånd av psykologisk spänning och press och härrör från en situation av oförutsägbarhet och okontrollerbarhet. Hos hästar, liksom hos oss människor, finns det två olika former av stress: akut och kronisk stress. Akut stress är kortvarig; det är kroppens snabba reaktion på en "farlig" situation. Kronisk stress är långvarig och kan vara skadligt för din hästs hälsa i det långa loppet.

Känna igen tecken på stress hos hästen

Det finns flera signaler som hästar ger när de upplever stress. Det är skillnad på akut och kronisk stress. Med akut stress, i samma ögonblick som din häst blir skrämd eller befinner sig i en okänd "farlig" situation, kommer din häst naturligtvis att vilja fly, eftersom hästar är flyktdjur. Pulsen och andningen blir högre vilket kan få din häst att svettas och darra. Dessutom kan din häst börja bajsa (ibland till och med diarré) eller kissa oftare.

Hästar som upplever kronisk stress är ofta magra och mer benägna att drabbas av magsår. Dessutom kan långvarig stress även yttra sig i olater i stallet, som vävning, luftsnappning och krubbitning. Genom att utföra dessa olater produceras endorfiner som har en lugnande och narkotisk effekt.

Tips för att minska stress hos hästen

  • Tillräckligt med grovfoder

Ju mer en häst tuggar, desto bättre mår den, så se till att din häst har gott om grovfoder tillgängligt när den är stressad, gärna obegränsat. Även på natten! Om du är orolig för att din häst ska bli för tjock, använd ett hönät med små hål eller ett slowfeedingnät. Att tugga på grovfoder är, förutom att minska stressen, också hälsosamt för magen och matsmältningen.

  • Rörelse i det fria

I vilt tillstånd rör sig en häst under dag och natt vilket skiljer sig från en timmes träning med dig. Fri rörlighet i lugn och ro är viktigt för hästens hälsa. Bete är det trevligaste sättet för en häst att uppmuntra detta. Om det inte är möjligt är en grushage ett alternativ. För att uppmuntra rörelse för din häst kan du lägga ut grovfoder på olika ställen i hagen.

  • Social kontakt

En häst är ett flockdjur. Kontakt med andra hästar är väldigt viktigt för dem. Att inte ha kontakt med andra hästar kan framkalla stress.

Tillskott för nervösa och spända hästar

Utöver att tillfredsställa en hästs basbehov (grovfoder, fri motion och kontakt med andra hästar) kan du ge extra stöd för avkoppling med ett tillskott för stressade och nervösa hästar. Vissa hästar är naturligt känsliga och lättstressade och mår bra av lite extra stöd. För dessa hästar kan Pavo NervControl vara en lösning. Men det finns också hästar som bara upplever obekanta eller oväntade situationer (mycket) påfrestande, exempelvis vid ett besök hos hovslagaren, tandläkaren eller veterinären. Även en uteritt, åka på tävling, träning i en främmande terräng eller till och med blåsigt väder kan orsaka stress hos vissa hästar. Pavo BeChill fungerar snabbt (inom en halvtimme till två timmar) och har utvecklats speciellt för att "ta udden av" stressen i enstaka situationer, utan att göra din häst loj.

Pavo BeChill vs Pavo NervControl

  Pavo BeChill Pavo NervControl
Användning Vid tillfälliga, stressade situationer För hästar som generellt är stressade och nervösa
Effekt Omedelbar effekt Support på lång sikt
Form Flytande Små pellets

Magnesium minskar stress hos hästen

​Magnesium är ett viktigt ämne när det gäller att minska stress hos hästar. Magnesium gör din häst mer motståndskraftig mot stress. Detta fungerar åt båda hållen: i samma ögonblick som kroppen utsätts för stress förbrukar den extra magnesium. Å andra sidan gör en magnesiumbrist kroppen mer mottaglig för stress. Detta ökar magnesiumbristen ännu mer och man hamnar i en ond cirkel. Dessutom kan en häst inte producera magnesium själv. Det är därför viktigt att det, speciellt för stresskänsliga hästar, alltid finns tillräckligt med magnesium i fodret. Både Pavo NervControl och Pavo BeChill innehåller bland annat magnesium för att göra din häst mer motståndskraftig mot stress (i vissa situationer).

Läs mer om:

stress +