Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
19 april 2024 Lästid 3 minuter

Diarré - häst

Det är lätt att känna igen lös mage eller diarré hos häst. Rinnande, frekvent avföring och smutsig svans och rumpa är vanliga tecken. När hästen har diarré så är det viktigt att se till att den inte blir uttorkad. Men, vad orsakar diarré? Och hur kan du förhindra det?

Varför blir en häst lös i magen?

En anledning till att hästen blir lös i magen kan bero på att rörligheten i mag- och tarmkanalen är ökad. Detta på grund av att tarmens vattenupptagningsförmåga är nedsatt eller för att det sker en ökad frisättning av vätska och elektrolyter i tarmen. När din häst har diarré så passerar maten för snabbt genom mag- och tarmkanalen för att korrekt kunna absorbera vätska och näringsämnen.

Matsmältningen i tjocktarmen sköts av bakterierna som lever där. De omvandlar fibrer, som inte hästen kan smälta själv, till nyttiga näringsämnen. För att tarmen skall fungera korrekt så är det viktigt att hålla dessa bakterier friska så att de kan göra sitt jobb, dessa bakterier kallas för tarmflora. Plötsliga foderbyten, dåliga tänder, intag av sand, mask, stress och vissa infektioner är också orsaker till att en häst blir lös i magen. 

Diarré och fri fekal vätska, vad är skillnaden? 

Diarré och fri fekal vätska hos häst nämns ofta i samma sammanhang. Det är inte så konstigt eftersom vissa symptom är liknande men det är en skillnad mellan dessa tillstånd.  

Fri fekal vätska

Under matsmältningen binds och absorberas vätskan i tjocktarmen. Men om din häst av någon anledning inte kan binda fukten med avföringen så bildas fekal vätska. Detta trycks ut samtidigt som avföringen och rinner ofta ner för hästens ben.

Diarré

Diarré är ofta en tuff påfrestning för kroppen.En häst med diarré får störningar i hela tarmfloran och förlorar mycket vätska och elektrolyter. Dessutom påverkas immunförsvaret snabbt vid (svår) diarré. 

Både vid diarré och fri fekal vätska måste man vara beredd på att agera snabbt. Fri fekal vätska kan omvandlas till diarré om det varar för länge utan åtgärd. Om den fekala vätskan inte avtar, eller om din häst känns håglös när den har diarré, kontakta din veterinär. 

Stoppa diarré hos häst

Diarré kan orsaka uttorkning och kan i vissa fall vara dödlig. Det viktigaste är att se till att hästen inte blir uttorkad. Det är nödvändigt att tillföra vätskor, och även näringsämnen. För att stoppa diarré hos häst måste du först ta reda på orsaken. Detta görs bäst i samråd  med din veterinär, varefter ni tillsammans kan lägga upp en behandlingsplan.  

Förebygg åtgärder för en häst med lös mage

Det går inte alltid att förebygga diarré hos hästar men det finns ett antal förebyggande åtgärder som du kan vidta för att minska risken:

  • När hästen plötsligt släpps på bete på våren, efter en lång vinter, så kan den förändringen störa bakterierna i tarmen. Det unga, friska vårgräset stör tarmfloran vilket kan leda till diarré. Dessutom kan mögligt och dåligt foder eller plötsliga förändringar i foderstaten störa tarmfloran. Se till att alla foderbyten görs långsamt och över tid och undvik gammalt foder av sämre kvalitet. 
  • Vid tandproblem hos häst kan inte tugga sin mat ordentligt. Det gör att maten blir svårare för hästen att smälta eftersom stora bitar mat hamnar i mag- och tarmkanalen. Det kan leda till diarré. Vi rekommenderar att en tandläkare tittar på hästens tänder varje år!
  • Hästar i sandhage, eller en hage med för lite gräs, kan få i sig mycket sand. När hästen äter för mycket sand samlas sanden i tarmarna vilket resulterar i diarré och/eller kolik. Om du har möjlighet, sätt din häst i en hage utan sand. Ge annars tillräckligt med hö så att hästen inte pillar i sig sand, för att hjälpa till att förhindra diarré.

Tips! Ge hästen hö på ett hårt underlag. Sandupptaget minskar om hästen inte äter höet direkt från sanden. Till exempel kan du lägga gummimattor under höet. 

  • En bra maskpolicy i stallet är viktigt för att förebygga diarré. Genom att skicka in träckprov regelbundet och gärna avmaska en gång per år minskar risken för en maskinfektion, såsom spolmask. Daglig mockning av boxar och hagar minskar också risken för mask. 
  • Stressade hästar uttrycker ofta sin stress genom diarré. Arbeta aktivt för att begränsa stressfaktorer, till exempel, se till att hästen får tillräckligt kontakt med andra hästar, tillräckligt med utevistelse, lugn i stallet och att inte flytta hästen för ofta. 

Diarré hos häst - behandling för en god tarmflora

En hästs tarmflora spelar en viktig roll i deras matsmältningssystem och övergripande hälsa. Därför är det viktigt att ge rätt behandling till en häst med diarré för att på ett effektivt sätt återställa en sund tarmflora och förhindra framtida hälsoproblem. Nedan ger vi råd om hur man kan behandla diarré hos häst.

Tillskott för en stabil tarmfunktion

Syftet med att behandla diarré eller fekal vätska är att balansera bakteriepopulationen i tarmarna genom att ge anpassat foder till häst med lös mage. Pavo GutHealth har utvecklats speciellt för detta. De 100 % naturliga ingredienserna, exempelvis korngräs, nässla, prebiotika och antioxidanter, ger optimalt stöd för friska tarmbakterier i tjock- och tunntarmen och hjälper på så sätt att förebygga diarré och fri fekal vätska. 

Pre- och probiotika

För att stötta tarmfloran kan man ge både pre- och probiotika. Ofta pratar man om pre- och probiotika ihop med det är en stor skillnad mellan de två. Prebiotika ger mat åt de hårt arbetande bakterierna i tjocktarmen medan probiotika är själva bakterierna eller jästsvamparna. 

Prebiotika består huvudsakligen av fibrer från grovfoder. Bakterierna livnär sig på fibrerna och producerar flyktiga fettsyror, denna process kallas för fermentering. De flyktiga fettsyrorna släpps sedan ut i blodomloppet och hästen kan använda dem som energikälla. Det är därför mycket viktigt att hästen får tillräckligt med grovfoder av hög kvalitet. 

Utöver de vanliga grovfoderalternativen, såsom gräs, hösilage och hö, så finns det ett flertal olika grovfoderalternativ. Du kan komplettera, eller till och med ersätta ditt grovfoder om du har otillräcklig kvalitet, om din häst har svårt att ta upp näringen från grovfodret (exempelvis äldre hästar) eller om din häst har svårt att gå upp i vikt. Pavo har fem olika grovfoderersättningar: 

Du kan använda probiotika när din hästs tarmflora är störd. Balansen mellan de goda och mindre goda bakterierna är störd vilket gör att de sämre bakterierna kan expandera. Det kan till exempel hända om din häst får en antibiotikakur. När du väljer ett probiotiskt tillskott så är det viktigt att det innehåller levande jäst. Döda jästceller har inte längre någon effekt.  

Läs mer om:

diarré +