Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
23 april 2024 Lästid 3 minuter

Elektrolyter till häst: när behöver man ge hästen salt?

På sommaren, när det är varmt ute, förlorar hästen en stor mängd salt när den svettas. Det är inte bara hårt tränande hästar som förlorar salt utan varma temperaturer eller en lång ridtur kan orsaka en saltförlust. Men hur mycket elektrolyter behöver en häst? Och på vilket sätt ska man tillföra hästen salt? 

Vad är elektrolyter?

Elektrolyter är mineraler som finns i blodet och andra kroppsvätskor och som bär på en elektrisk laddning. De vanligaste elektrolyterna består av natrium, kalium, kalcium, magnesium och klorid. Dessa tillskott återställer mineralerna och salterna som går förlorade genom svettning, balanserar blodets pH-värde och hjälper till med återuppbyggnaden av skadade vävnader.

Många människor får i sig tillräckligt, eller för mycket, salt men för de flesta hästar är det tvärtom. Varma sommardagar förlorar den kroppen en stor mängd salt genom svettning, en häst förlorar inte bara salt utan också kalium, klorid, kalcium och magnesium. Svett innehåller dessutom protein som bildar ett lager på pälsen vid svettning, vilket stimulerar avdunstning. Hos många hästar kan man se det vita skummet vid svettning, orsakat av friktion exempelvis på halsen och mellan benen.

Därför svettas en häst

Hästar är bra på att hantera värme eftersom de kan svalka av sig genom svettning. Svettning är ett nödvändigt verktyg för att kroppen ska kunna kyla ner sig. Svetten lägger sig som ett fuktigt lager och hjälper på så sätt till att få ner kroppstemperaturen. Om en häst har för lite vätska i kroppen och därför inte kan svettas så kommer den att överhettas. När en häst svettas förlorar den inte bara vätska utan också kroppssalter, elektrolyter. Elektrolyter har en stor påverkan på hästens vätskebalans som i sin tur tillåter hästen att svettas. Genom att dricka vatten fyller man på med vätska, men hur fyller man på salterna?

Så här mycket salt förlorar din häst

Svettnivå 1:

Det är delvis torrt under sadeln och delvis fuktigt. Halsen är lätt fuktig och flankerna är lite mörkare än vanligt.

Vätska: 1-4 liter/dag - Salt: 2-7 teskedar

Svettnivå 2:

Det är fuktigt/blött under sadeln och på halsen. Lite skum under sadeln, där tyglarna ligger mot halsen och mellan bakbenen.

Vätska: 4-7 liter/dag - Salt: 7-12 teskedar

Svettnivå 3:

Under tränset, på halsen och vid flankerna är hästen synbart blöt med fläckar av skum.

Vätska: 7-9 liter/dag - Salt:12-16 teskedar

Svettnivå 4:

Halsen och flankerna är helt blöta. Blöta fläckar över ögonen. Vitt skum mellan bakbenen.

Vätska: 9-12 liter/dag - Salt:16-21 teskedar

Svettnivå 5:

Som nr 4 och det droppar svett från huvudet/ögonen och under magen.

Västska: 12-18 liter/dag - Salt: 21-32 teskedar

Source: Zeyner et al 2013; Weight losses in exercised horses, a pilot study

Hur vet man om hästen har brist på elektrolyter?

Om en häst har brist på elektrolyter så kommer den få svårare att ta upp och behålla vätska vilket i sin tur leder till uttorkning. Hudens elasticitet kommer att ändras och hästens uthållighet försämras vilket gör att hästen känns trött och håglös. Vid lätt arbete, i en temperatur om 20 grader, förlorar hästen ca 4 liter vätska och 30 gram salt i timman.

Genom att dricka vatten fyller hästen på med vätska men salt behöver fyllas på från annat håll. Grovfoder har ett mycket lågt innehåll av salt. Därför bör man ge hästen ett elektrolyttillskott när hästen svettas oavsett om det är på grund av träning eller en varm temperatur. Vanligt bordssalt tillför endast natrium och klorid men inte alla elektrolyter som går förlorade vid svettning.

En saltsten förser också hästen med salt men det har visat sig att det varierar stort hur mycket hästen får i sig. Det är bättre att ge hästen ett elektrolyttillskott, såsom Pavo E'lyte (pellets) eller Pavo E’lyte Liquid (flytande) som inte bara förser hästen med natrium utan med alla kroppssalter som hästen förlorar vid svettning.

När ska man ge hästen elektrolyter?

Genom att ge hästen elektrolyter innan träning eller tävling förhindrar du att din häst får en eventuell brist. Du behöver inte vara rädd för att överdosera eftersom ett eventuellt överskott kissas ut men var uppmärksam på att en stor, daglig mängd salt kan främja utveckling av magsår eller förvärra befintliga sår. Kom ihåg att alltid ge din häst fri tillgång till rent och friskt vatten! Det extra saltet gör din häst mer törstig och det är viktigt att den kan dricka för att förhindra uttorkning.

Tips vid varmt väder

Vid riktigt varmt väder så räcker det inte att ge elektrolyter till hästen, här är några tips på fler åtgärder:

Anpassa tiderna när hästen är ute

Se till att din häst inte är ute i stekande sol under de varmaste timmarna på dygnet. Ta gärna in hästen i ett svalt stall under dagen när det är som varmast. Om det inte är möjligt, se till att hästen har tillräckligt med skugga i hagen.

Solskyddsfaktor

Hästar och ponnyer med ljusa mular kan lätt bränna sig vilket kan göra väldig ont. Smörj in mulen med massor av solkräm med hög faktor.

Stödutfodring

Värmen kan göra att gräset blir torrt och gult, näringsvärdet i gräset är då inte särskilt högt och extra hö- eller grovfoderersättning bör ges. Pavo FibreNuggets (gräspellets) eller SpeediBeet (avsockrad betmassa) är bra för att komplettera det torra gräset..

Fri tillgång på vatten

En vuxen häst på runt 600 kg kan dricka mellan 40 och 60 liter vatten under en varm dag. Se alltid till att hästen har tillgång till rent och friskt vatten och kom ihåg att skura vattenkaret dagligen eftersom bakterietillväxten är extra stor under varma dagar. Ge inte hästen en för stor mängd med kallt vatten direkt efter ridning, det kan leda till kolik. Ge i stället ljummet vatten och låt den dricka lite i taget.

Anpassa ridningen

Det är tufft att träna hårt i extrem värme. Försök att rida/träng tidigt på morgonen eller senare på kvällen. Om du ändå måste rida i hetta, se till att hästen får chans att kyla ner sig ordentligt efteråt.

Läs mer om:

Elektrolyter +Sommar +Svettning +Träning +Vätska +