Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
31 mei 2024 Lästid 2 minuter

Tips när du tränar din häst

Utvecklas din häst inte riktigt som du tänkt dig? Även om allt inte kan lösas med en förändring i foderstaten så kan en genomtänkt foderstat ge en liten knuff i rätt riktning. Här är fem utfodringstips för hästar i träning.

1. Min häst har svårt att bygga muskler

Forskning visar att proteininnehållet i många hästars grovfoder är för lågt. Protein behövs för din häst ska bygga muskler och återhämta sig efter träning. Ibland kan grovfodret se fint ut och lukta gott, men det säger inget om proteininnehållet. Gör alltid en analys av ditt grovfoder för att ta reda på om något saknas.

Protein är sammanlänkade aminosyror och även om proteinet i grovfodret kan vara tillräckligt så kan en viktig aminosyra saknas vilket gör att hästen inte kan bygga muskler ordentligt. Pavo MuscleBuild är då den perfekta produkten för att säkerställa balans mellan aminosyror

Utfodringstips

Du kan ta reda på vad ditt grovfoder innehåller genom att göra en analys. Om analysen visar att ditt grovfoder innehåller för lite protein, så bör du hitta ett annat hö eller hösilage, eller komplettera med ett proteinrikt grovfoder, som Pavo FibreBeet som stödjer muskeluppbyggnad. Som kompletterande kraftfoder kan du välja en proteinrik produkt som Pavo TopSport, för att säkerställa att din häst får alla byggstenar för muskeltillväxt under träningen. Ge 500 till 1000 gram Pavo TopSport per dag. I kombination med tillräcklig träning ökar muskelmassan inom 2 till 3 månader.

2. Min häst blir ofta nervös och stressad

Många hästar upplever stress under träning och tävling. Forskning har visat att ett nervöst beteende kan orsakas av magnesiumbrist. Många grovfoder innehåller inte tillräckligt med magnesium. Magnesium är viktigt för benbildning och nervimpulsernas ledning vilket behövs för att musklerna ska kunna slappna av. Sporthästar på cirka 650 kilo behöver i genomsnitt 20 gram magnesium per dag. Vid allvarlig magnesiumbrist får en häst nerv- eller muskelryckningar. Hästar får magnesium via gräs och högkvalitativt grovfoder.

Kom ihåg att hästen förlorar magnesium när den svettas, därför behöver sporthästar mer magnesium eftersom de tränar mer.

Utfodringstips

Är din häst stressad eller har lätt till flykt? Pavo NervControl är ett tillskott som innehåller bland annat magnesium och aminosyran L-tryptofan, vilket hjälper till att snabbt avlägsna spänning ur kroppen. Du kan också välja en helt annan utfodringsmetod med Pavo Ease&Excel: en spannmålsfri sportmüsli med extremt låg socker- och stärkelsehalt, där energin kommer från fibrer och oljor. Många stresssade hästar svarar bra på denna. Det är också idealiskt för hästar med magproblem.

3. Min häst känns stel dagen efter träning

Efter ett hårt träningspass är det viktigt att avlägsna slaggprodukter från musklerna och tillföra byggstenar. Se till att ge anpassad näring som passar prestationen. Många sporthästar behöver mer protein för sin muskelhälsa. Det bästa sättet att tillgodose detta behov är att ge högkvalitativt grovfoder. Antioxidanter, vitamin E, selen och Beta-alanin, är effektivt för att motverka mjölksyra och har positiva effekter på både hästar och människor.

Utfodringstips

Är din häst stel efter träningen? Ge Pavo Eplus innan, den innehåller kraftfulla antioxidanter vitamin E och selen. Om din häst fortsätter att kännas stel, kan du prova Pavo MuscleCare efter prestation. Detta tillskott innehåller Beta-alanin, vilket fördröjer uppkomsten av mjölksyra hos hästar.

4. Min häst blir trött och tappar ork

För uthållighetsprestationer har en häst inte så mycket nytta av 'snabb' energi från socker och stärkelse. Olja och fibrer är då en bättre energikälla. En häst blir inte 'het' av det, men det ger mycket energi och uthållighet. För förbränning behövs syre, så det fungerar bäst vid uthållighetsprestationer där hästen inte blir andfådd. Välja ett balanserat energirikt foder, där allt finns i rätt proportion.

Utfodringstips

Letar du efter ett oljerikt foder så att din häst får energi men inte blir het? Prova då Pavo Performance (sportpellets) eller Pavo Ease&Excel (sportmüsli) om du letar efter ett sportfoder med hög energinivå. Tränar du på medel- till hög nivå, är Pavo AllSports (sportpellets) eller Pavo SportsFit (sportmüsli) ett bättre alternativ. Dessa produkter har båda en medelhög energinivå. Alla sportfoder från Pavo har muskelstöttande innehåll vilket också är viktigt för ork och uthållighet.

5. Min häst svettas mycket

Att svettas är nödvändigt för att hästen ska kunna kyla ner sig, men genom svettning förlorar den vätska och elektrolyter, kroppssalter, som natrium, klorid och kalium. Dessa spelar en viktig roll i kroppens vätskebalans. Vätska fylls på genom att dricka. Många hästar har tillgång till en saltsten men det är inte tillräckligt för en häst i träning. Du som hästägare behöver aktivt ge din häst elektrolyter för att fylla på bristerna.

Utfodringstips

Svettas din häst mycket? I Pavo Elyte finns inte bara natriumklorid, utan även andra kroppssalter som din häst förlorar vid svettning i korrekt förhållande till varandra. För fritidshästar är 50 till 100 gram per dag tillräckligt, vid hård träning eller extrema temperaturer rekommenderas 100 till 200 gram per dag.

Läs mer om:

Mjölksyra +Muskler +Stress +Svettning +Tävling +Träning +