Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
15 mei 2023 Lästid 3 minuter

Tips vid fölning!

Ditt sto är nästan klar för fölning och fölet kan komma när som helst, det är en spännande tid. Hur vet du att fölet är på väg? Hur håller du koll på stoet och vilka andra saker måste man hålla koll på? Här är några praktiska tips från Pavo Grooming Team© och Fred van Straaten, uppfödare av KWPN- sporthästar.

Innan fölning

Det är bra för stoet att kunna röra sig fritt omkring fram till den sista dagen, helst i gräshage eller paddock. Att stoet är i god kondition är en stor fördel vid fölning. Det viktigaste är att vara observant på de signaler som hon ger så håll ett vakande öga på stoet när det beräknade datumet närmar sig. Tiden och signalerna kan skilja sig mellan olika ston. När du observerar följande symptom är fölet snart på väg.

 • Juvret blir stort och spänt
 • Det sitter "vaxproppar" på juvren (vissa ston droppar även lite mjölk)
 • Bakpartiet sänker sig en smula
 • Några ston slutar äta.

Fortsätt att hålla ett öga på stoet även om dessa symptom ännu inte är synliga och det ögonblick stoet har ovan symptom, sörj för att följande är klart eller förberett.

 • En stor ren box med en tjock bädd av halm, som förhindrar stoet och fölet från att glida.
 • Tillräckligt med ljus i stallet
 • Avskiljdhet, alltså ingen direktkontakt med andra hästar vid fölningen
 • Telefonnummer till din veterinär. Du kan även be bekanta med erfarenhet om att vara redo att hjälpa till om det skulle bli nödvändigt.
 • Stoet skall ha på sin grimma (ibland är det tvunget att hålla dem)

Följande saker är bra att ha tillhands

 • Bandage till svansen
 • Något desinficerande (jod), bl.a. för fölets navelsträng
 • Ulltäcken (om stoet skulle svettas mycket)
 • Spann med rent vatten, såpa och rena handdukar.
 • Rep, om man ev. skall hjälpa fölet ut (det får inte vara för tunt, för det kan då skära in i fölets hud)
 • Saxar
 • Nappflaska
 • Råmjölk

Under fölning

De flesta ston väntar med att föla tills alla har gått och det är lugnt i stallet. Det är därför en bra idé att installera en kamera som visar hela boxen. När fölningen sätter igång och den vita hinnan blir synlig så skall du kontrollera om fölet ligger korrekt. Kontrollera om de två frambenen och huvudet kommer först. Om detta inte är fallet så ligger fölet fel, försök då att få stoet att resa på sig och tillkalla direkt (akut) veterinär.
 
När fölningen har satt igång och allt ser bra ut så kan du slappna av och hålla dig i bakgrunden. Många föl föds på natten (53,3% fölar mellan 18.00-24.00, 23,4% mellan 24.00-06.00 och endast 16,8% under dagen (källa www.dyrlægevagten.dk).
 
Du kan lämna stallet först när du sett att fölet dricker för första gången, att efterbörden och den första avföringen är ute och både föl och sto är avslappnade. För att undvika panik - låt ljuset vara tänt i stallet.

Möjliga problem

Stoet tillåter inte fölet att dricka

Speciellt unga ston, som får sitt första föl tillåter ibland inte sina föl att dricka. Juvret är mycket ömt och känsligt. När fölet provar att dricka är det möjligt att stoet sparkar efter det. Lösningen kan vara att mjölka stoet lite med handen, för att ta bort det första trycket och känsligheten. Efter detta brukar fölet tillåtas att suga. Var mycket uppmärksam på att fölet får den första viktiga råmjölken (colostrum) med viktiga antikroppar, som stärker fölets immunförsvar. Fölet föds med väldigt lite E-vitamin och helt utan immunglobuliner. Föl producerar inte en tillräcklig mängd av antikroppar förrän de är 3-5 veckor. De första timmarna är väldigt viktiga för en optimal upptagning av dessa, då antikropparna kan tas upp genom tarmväggen den första dagen. Inom 12 timmar tas de upp riktigt bra men efter 24 timmar tas de nästan inte alls upp. Därför är det mycket viktigt att fölet får den första råmjölken.

Om fölet inte ges möjlighet att dricka eller om t.ex. stoet inte överlever fölningen så är det mycket viktigt att ge fölet råmjölk från något annat ställe. I Pavo S.O.S. KIT finns allt som fölet behöver för de första 24 timmarna

Om fölet inte ställer sig upp

Om fölet är stort så kan det ibland ha problem med att ställa sig upp och du måste då hjälpa det. Genom att fölet ställer sig upp ökar blodcirkulationen och fölet kan dricka från stoet. Om fölet inte ens med hjälp kan ställa sig upp, skall stoet mjölkas för hand och ges till fölet i nappflaska, så snabbt som möjligt. Detta kommer att ge fölet energi och ork att fortsätta försöka ställa sig upp.

Om stoet får kolik

När ston får kolik efter fölning. Livmodern krymper (snabbt) och kan leda till kramper. Stoet får smärtor och ibland måste man skydda fölet från modern.

Efter fölning

Efter 6 timmar sedan fölningen skall efterbörden var helt borta från stoet. Om detta inte skett finns det risk för infektioner. Du måste i detta fall tillkalla veterinär.

Naturlig rengöring av livmodern
Sörj för att stoet får rikligt med motion dagen efter fölningen. Håll ev. fölet och jaga på stoet. Detta kommer att stressa stoet, som då kommer att pressa på livmodern vilket i sin tur resulterar i att livmodern rensar sig av sig själv naturligt. Den blir då ren och klar för nästa insemination.
 
Att komma ut i hage
Ston och föl kan gå ut i hage efter fölningen. Fölet skall bära en tillpassad grimma (inte för stor) och du skall ta hjälp av någon. En person leder stoet och den andra visar vägen för fölet. Om fölet inte vill följa med, så tryck aldrig på det (de trillar lätt). Om du trycker på det kommer det att vilja lägga sig ner på marken. För att förhindra skador är det bra om underlaget är mjukt där ni går.
 
Avmaskning i tid
Det är en god regel att göra en avmaskning i tid. Ge det mellan 4e och 8e dagen. Gör det igen efter 4-6 veckor. Efter detta kan de normala intervallerna tillämpas. Var uppmärksam på att avmaskningen är anpassad för föl.
 
Nästa insemination
Du kan inseminera dit sto omkring den 10e dagen efter fölning. Om ditt sto blir dräktigt vid första försöket kommer det att föla året därpå en månad tidigare. Ofta kommer stoet i brunst på den 20:e dagen. Insemination kan då genomföras 4-5 dagar efter och stoet kommer vid dessa tillfällen att föla vid samma tidpunkt om föregående år.