Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
15 januari 2024 Lästid 4 minuter

Cushing / PPID hos häst

PPID hos häst, eller Cushings syndrom, förekommer främst hos äldre hästar. Sjukdomen gör att hästens hypofys störs, vilket leder till att den frisätter för mycket hormoner. Detta orsakar bland annat den typiska lockiga pälsen. Läs hur du känner igen Cushing hos din häst och hur du hanterar det!

Vad är Cushings sjukdom?

Cushings sjukdom är ett tillstånd som orsakar störningar i hypofysen hos hästen. På grund av denna störning frisätter hjärnans hypofys för mycket hormoner vilket gör att hästen blir hormonellt ur balans. Detta orsakar bland annat den typiska lockiga pälsen. Ofta är det äldre hästar som drabbas. 

PPID/cushings räknas till de så kallade välfärdssjukdomarna eftersom sjukdomen ofta förekommer hos överviktiga, lättfödda hästar som fått för lite motion. PPID/cushings förekommer i princip inte i naturen, eftersom energi- och sockerintaget där är bättre anpassat till det faktiska behovet. 

Sedan några år tillbaka kallas cushings för PPID vilket står för Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. Hypofysen pars intermedia syftar på den del av hypofysen som påverkas av cushings sjukdom. I hästvärlden används båda termerna, PPID beskriver sjukdomen mer deskriptivt medan cushing är den termen som har varit känd längst bland hästägare. 

Orsaker till sjukdomen

Cushing är en mycket komplex sjukdom som påverkar flera olika processer i hästens kropp. Även om det ständigt forskas på sjukdomen så har en exakt orsak ännu inte fastställts.

Symptom - Cushings hos häst

Symptom på Cushings hos häst känns lättast igen på den långa, lockiga pälsen och svårigheter vid fällning, i det avancerade stadiet av sjukdomen. Symptomen på cushings/PPID är olika och varierar i utsträckning beroende på sjukdomsförloppet. Det är svårt att nämna ”ett” symptom, snarare finns det ett stort komplex av symptom som kan peka på sjukdomen. Är din häst håglös och kämpar den för att orka med? Försämrad prestationsförmåga kan vara ett av de första symptomen på sjukdomen. Andra vanliga symptom på Cushings hos häst kan vara överdrivet drickande och ökad urinering, ökad känslighet för infektioner, minskad fertilitet, muskelförlust och onormal svettning.

Komplikationer av PPID hos häst

En vanlig sjukdom kopplad till PPID hos häst är fång. Störningen av hormonbalansen stör  sockeromsättningen, vilket gör hästen extra känslig för socker. På sommaren och hösten är PPID orsaken till fång i ca 70 % av fallen. Dessutom påverkas immunförsvaret negativt av störningen.

Hur vet jag om jag har en Cushings-häst?

Även om risken för sjukdomen är lägre hos en unghäst kan Cuchings hos häst utvecklas från sju års ålder. De senaste åren har det blivit mycket lättare att bedriva ordentlig forskning kring PPID. Ett enda blodprov räcker för att bestämma hormonet ACTH och sedan diagnostisera sjukdomen. Den bästa tiden att låta veterinären ta detta blodprov är på hösten, eftersom hästar med PPID har en relativt mycket högre blodnivå av ACTH än hästar utan sjukdomen. Men det kan även testas utanför denna period.

Cushings syndrom -  behandling

Det finns i nuläget ingen behandling för Cushings syndrom, men de negativa konsekvenserna förebyggs långsiktigt och effektivt med PPID-medicin. Denna medicin säkerställer att hormonproduktionen i hypofysen hämmas, vilket förhindrar fång, letargi och pälsförändringar. Dessutom är anpassning av skötseln en viktig del för en lång livslängd för en häst med PPID.


Det finns ett flertal åtgärder du kan vidta för att hålla din häst med cushing välmående:

  • Regelbunden hovvård, tandkontroller, avmaskning och vaccination.
  • Klipp din häst om det behövs, det säkerställer bättre klimatreglering och förebygger hudsjukdomar.
  • Borsta din häst regelbundet och hjälp den att bli av med irriterande päls.
  • Mocka ordentligt och se till att din häst att ordenligt med torrt strö, speciellt om den lider av polyuri (frekvent urinering).
  • Anpassa motionen efter din hästs hälsa.

Foder & mineraler till PPID-häst

Det är viktigt att ge rätt foder och mineraler till din PPID-häst. När en häst har Cushings är den extra känslig för sockerarter på grund av den störda sockeromsättningen. Rådet är därför att få ditt grovfoder analyserat för minst sockerhalt.

  • För att förse din häst med tillräckligt med vitaminer och mineraler rekommenderas ett högkvalitativt mineraltillskott. För att inte belasta den kroppen i onödan är det viktigt att mineralfodret till en häst med cushings har ett lågt innehåll av socker och stärkelse. Pavo Vital är det perfekta tillskottet av vitaminer, mineraler och spårämnen och är särskilt välsmakande tack vare det höga innehållet av timotejgräs.
  • Avsockrad betmassa, såsom Pavo SpeediBeet eller Pavo FibreBeet, är också ett bra val för din häst eftersom de är en utmärkt fiberkälla till tjocktarmen på grund av sin låga sockerhalt och höga fiberinnehåll.
  • Vill du undvika betmassa men ändå få alla fördelar? Då är Pavo WeightLift ett bra alternativ. Pavo WeightLift kan fodras både uppblött och torr, den är sojafri och har ett lågt sockerinnehåll. Den är idealisk för magre, äldre hästar med metabola störningar och ökat proteinbehov. För häst med tandproblem kan grovfodret (delvis) ersättas med blötlagda höpellets, Pavo FibreNuggets.
  • Har din (gamla) cushings-häst fortfarande förmåga att tugga hö men tappar i muskelmassa och hull? Då är grovfodertillskottet Pavo SeniorFibre perfekt för din häst. Denna spannmåls- och melassfria grovfoderblandning fodras torr, ät lätt att äta och innehåller extra mycket protein. Dessutom har det ett lågt innehåll av socker och stärkelse.
  • Om din häst behöver extra energi, utöver grovfoder och mineralfoder, så är Pavo 18Plus ett bra alternativ. Detta havrefria seniorfoder har ett lågt innehåll av socker och stärkelse och innehåller mycket aminosyror, olja och vitamin E och täcker den äldre hästens ökade näringsbehov. Det går att utfodras både torr och uppblött, om hästen har problem att tugga. Vill du skämma bort din häst med lite varm mash? Prova då vår spannmålsfria mash, Pavo GrainFreeMash, som har ett mycket lågt innehåll av socker och stärkelse.
  • Övervikt belastar hormonbalansen och kan öka vissa symptom på cushings hos häst. Det är därför viktigt att anpassa utfodring och hästhållning så att hästen inte går upp mer i vikt och hormonbalansen belastas ytterligare. Om hästen behöver kraftfoder, se till att fodret är lämpligt för cushingshästar, helst fri från spannmål och har ett lågt innehåll av socker och stärkelse, exempelvis Pavo Care4Life som är en örtbaserad müsli, eller Pavo EasyMix. De naturliga ingredienserna är anpassade efter behoven hos hästar med cushings. Om du vill ha tips på hur du kan hjälpa din häst att gå ner i vikt, läs mer i vårt Pavo InShape-program.

Vill du ha hjälp med hur du ska fodra din häst? Kontakta oss HÄR så hjälper vi dig! 

Hur länge lever en häst med PPID?

En häst med PPID kan leva länge. Om sjukdomen upptäcks i tid och du stöttar din häst eller ponny så kan den vara aktiv och njuta av ett bra liv i flera år framöver. Var extra noga med att ha koll så att din häst inte utvecklar fång som en följd av cushings/PPID, vilket är det största hotet för din häst. Veterinären bör alltid följa behandlingen och konsekvenserna av hormonstörningen.

Resultat från en cushing-studie i Nederländerna, gjord av Pavo 

Pavo har arbetet med 4 gårdar där hästar kan leva gott som pensionärer, för att ta fram foder som är anpassat till äldre hästar. Pavo ville ta reda på hur cushings sjukdom kunde förebyggas på dessa gårdar och gav därför den Holländska djurhälsomyndigheten i uppdrag att undersöka blodprover från de 82 hästarna. Medelåldern för dessa hästar var 25 (varierande mellan 17 och 40 år). 

Nästan hälften av de undersökta hästarna var positiva!

Hos de hästar som testades för cushings på Pavos begäran var andelen sjukdom hög, med 46 % av djuren som var klart positiva. Dessutom hittades ett blodvärde som låg i gränsvärdet hos 20 % av hästarna, dessa hästar rekommenderades att göra testet igen vid en senare tidpunkt för att se ett definitivt resultat. 

Det är höga procentsatser men inte så oväntat eftersom cushings är en typisk ålderssjukdom vars frekvens ökar med åldern från år till år.  En grupp med hästar som är så gamla är därför mycket mer benägna att utveckla cushings. Det framgår tydligt av provresultaten. 

 

Läs mer om:

Cushings syndrom +PPID +