Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
18 april 2024 Lästid 4 minuter

Tips för en sund foderstat under betet

Det finns inget bättre än betande hästar på en grön, härlig äng. Men, det kräver en del eftertanke från dig som hästägare för att bytet från uppstallning till bete ska bli bra.

Hur länge ska jag låta hästen äta gräs?

För din hästs hälsa och välmående är det viktigt att den är ute mycket och får röra sig fritt, helst tillsammans med andra hästar. Beroende på betet så räcker i genomsnitt 7 timmars bete per dag för att de flesta hästar ska få i sig tillräckligt med näring. Dela av hagen för att se till att din häst får en mindre gräsyta för att undvika den får för mycket energi och socker om den har lätt för att lägga på sig eller är känslig för socker.

Hälsorisker under betessäsongen

På våren när det kommer nytt och fräscht gräs lurar flera hälsorisker. Förutom risken för hästen att bli överviktig, kan det (plötsliga) intaget av massor av färskt gräs orsaka kolik och diarré. Dessutom kan sockerhalterna i gräset vara väldigt höga, speciellt under kalla nätter! Efter en natt med temperaturer på 5 °C eller lägre – och speciellt med nattfrost – är sockerhalten i gräset ännu högre. Ibland till och med så högt att det kan leda till akut fång. Det är bättre att låta din häst gå ut lite senare på dagen när fruktanhalten har sjunkit igen. För att i möjligaste mån undvika dessa hälsorisker är det viktigt att du justerar (foder)givan när din häst går ut på bete på våren.

Tips för en hälsosam övergång till vårbetet 

1. Öka betesmängden successivt

Hästar har ett mycket känsligt matsmältningssystem, därför bör förändringar i fodergivan alltid göras gradvis så att tarmfloran hinner att vänja sig. Det gäller även vid byte till bete och gräs. Börja till exempel med en halvtimme eller en timme per dag och utöka betestiden successivt. För friska hästar är rådet att bygga upp med +20% varje dag. Om du börjar med en timmes bete, utöka detta med 10-15 minuter varje dag de första veckorna. För hästar som är känsliga för socker eller har haft fång bör man vara extra försiktig och hålla sig till +10% per dag. Fångkänsliga hästar bör inte beta dem mer än två timmar om dagen.

2. Ut på bete med en mätt mage

Det nya, färska gräset är såklart väldigt lockande. För att förhindra att din häst kastar i sig gräset kan det vara en bra idé att låta den blir mätt innan den går ut i hagen. Ge din häst en extra portion hö (med lågt socker) eller ge ett uppblött grovfoder av avsockrad betmassa, som Pavo SpeediBeet eller höpellets, som Pavo FibreNuggets fär att öka mättnadskänslan.

3. Minska på kalorierna

Vårgräs är inte bara mycket energirikt, utan innehåller också mer protein och (tyvärr) socker än på hösten. I de flesta fall till och med mer energi än vad hästen förbrukar, vilket leder till att överskottsenergin lagras som fettreserver. Din häst blir med andra ord fetare. Medan du under höst- och vintermånaderna kanske var tvungen att fodra din häst extra för att hålla en bra vikt, så kan det nu bli tvärtom. Din häst behöver nu mindre energi och protein eftersom den får tillräckligt genom gräset. Beroende på din häst och dess nivå av träning/träning kan du göra flera saker för att minska kalorierna:

  • För hästar i träning: fodrar du för närvarande med ett kraftfoder för att ge din häst extra energi? Du kanske kan ersätta detta med ett kraftfoder med lägre energinivå. Pavo har delat in alla kraftfoder i tre energinivåer: låg, medel och hög. Gör Pavo’s Energy level test för att ta reda på vilka produkter som passar dig och din häst bäst.
     
  • För hästar i inget eller lätt arbete: behöver din häst ingen extra energi men du vill förse den med de vitaminer och mineraler som den behöver? Byt till en balanserare, såsom Pavo Vital (pellets) eller Pavo DailyFit (briketter). Fördelen med en balanserare är att du bara förser hästen med vitaminer, mineraler och spårämnen, utan att ge extra energi eller kalorier. Dessutom behöver du bara ge väldigt lite: 100 gram Pavo Vital per dag täcker behovet av vitaminer och mineraler för en stor häst.
  • För lättfödda och känsliga hästar: ett vitamin- och mineraltillskott passar för lättfödda raser eller hästar som är känsliga för socker eller spannmål. Det finns dessutom ett mellanting mellan mineraltillskott och kraftfoder. Dessa foder har ett lågt innehåll av energi, socker och stärkelse men har en extra hög koncentration av vitaminer, mineraler och spårämnen. På så sätt behöver du utfodra väldigt lite av det jämfört med vanligt kraftfoder (i snitt 1 kilo för en häst och 0,5 kilo för en ponny).

    Pavo Care4Life är ett exempel på ett sådant foder. Denna hälsosamma, naturliga örtblandning innehåller 11 olika typer av örter. Den är helt fri från melass, havre och spannmål (även inga spannmålsbiprodukter) och är idealisk för hästar som har dålig sockertolerans eller benägenhet att snabbt gå upp i vikt.

    Pavo EasyMix den perfekta koncentrerade müslin speciellt för lättfödda raser av hästar och ponnyer, som islandshästar och fjordhästar. Dessa hästar behöver ofta inget eller lite kraftfoder och har en tendens att snabbt gå upp i vikt - speciellt under betessäsongen!

Det är viktigt att komma ihåg att alltid ge din häst vitamin- och mineraltillskott – även under betessäsongen. Enbart gräs och hö innehåller inte tillräckligt med vitaminer och mineraler för att hålla din häst frisk.

Tips! Ger du ett vitamin- och mineraltillskott, men vill ändå ge din häst en "stor giva"? Grovfoderblandningen Pavo DailyPlus är idealisk för att blanda med exempelvis Pavo Vital. På så sätt lägger du till extra struktur och fibrer till din mineralerna och hästen får njuta av sin fodergiva under en längre tid.

4. Gradvis byte av foder

När du byter till en annan typ av foder är det mycket viktigt att du inte gör detta över en natt. Gör bytet under en period om 10 dagar för att låta din häst vänja sig vid det nya fodret. Det gör du genom att blanda de gamla och det nya fodret, ge lite mer av det nya fodret och mindre av det gamla fodret varje gång.

5. Tillskott för att stötta matsmältningen

Till skillnad från hö är färskt gräs mycket "blötare" och består av hela 85 % vatten. Som du kan föreställa dig innehåller ett blötare foder mindre fibrer och passerar genom tarmarna snabbare. Det är bra om din häst lider av torr avföring eller lätt får förstoppning, men inte lika bra för andra hästar som faktiskt kan få diarré eller kolik av (plötsligt) massor av färskt gräs. För att ge extra stöd till din hästs känsliga matsmältning under denna period kan du tillfälligt ge Pavo GutHealth. Pavo GutHealth är ett tillskott som är speciellt utvecklat för en stabil tarmfunktion och hjälper till att få de störda tarmbakterierna i balans igen vid plötsligt byte av foder.

 

Läs mer om:

hästbete +