Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 1 minuter

Probiotika till häst

Att ge probiotika till hästar blir alltmer populärt, inte bara som en del av eftervård vid sjukdomar som kolik, utan också som ett förebyggande tillskott för att upprätthålla optimal tarmhälsa. Denna balans är avgörande för en effektiv matsmältning, starkt immunförsvar och kan även förebygga gastrointestinala störningar.

Vad är probiotika?

Probiotika är själva bakterierna eller jästsvamparna. En probiotika beskrivs som "ett levande mikrobiologiskt kosttillskott som kan påverka den mikrobiella balansen i tarmen". Med probiotika för du levande bakterier eller jäst till tjocktarmen.

Vad är skillnaden mellan probiotika och prebiotika?

Vanligtvis pratar man om pre- och probiotika tillsammans, men skillnaden är stor mellan de två. I tjocktarmen görs matsmältningen inte så mycket av kroppen själv, utan av bakterierna som lever där. De omvandlar inkommande fibrer som hästen inte kan smälta till användbara näringsämnen som flyktiga fettsyror. För en hälsosam funktion av tarmarna är det mycket viktigt att hålla dessa bakterier friska, så att de kan göra sitt jobb ordentligt.

Prebiotika ger näring åt de hårt arbetande bakterierna i tjocktarmen. De är inte levande mikroorganismer, utan kostfibrer eller kolhydrater. Dessa finns främst i grönsaker, frukt, spannmålsprodukter, olika örter, grovfoder och betmassa

Utfodring

Använd probiotika när din hästs tarmflora är störd, då förändras balansen mellan bra och mindre önskvärda bakterier, vilket gör att de senare kan expandera. Detta kan orsaka besvär, som fri fekal vätska eller diarré hos häst. Det kan till exempel hända om hästen får en antibiotikakur, vilket är tufft mot tarmhälsan. Probiotika stödjer tarmarna för att återställa balansen.


Hästar som kan dra nytta av pre- och probiotika i sin foderstat:

  • Äldre hästar för att hjälpa dem att få ut så mycket näring som möjligt ut fodret. Äldre hästar har ett mindre effektivt matsmältningssystem och det är därför viktigt att hålla tarmarna och de bakterier som lever där vid god vigör. 
  • Dräktiga och lakterande ston, eftersom de ger mycket av sin energi till fölet. Därför är det viktigt med en effektiv och fungerande matsmältning, vilket också gynnar mjölkens kvalitet.
  • Hästar under återhämtning, eftersom sjukdomar ofta också innebär ett angrepp på tarmarna. En stabil och hälsosam tarmfunktion stöder den allmänna hälsan och återhämtningen. 
  • Efter en plötslig händele, såsom en flytt, en stressig incident eller ett byte till annat grovfoder. 

Bästa probiotikan för hästar

Hos människor är en av de mest kända bakteriestammarna Lactobacillus i Yakult. Probiotika för människor är inte lämpliga för hästar. Till hästar ges den bästa probiotikan i form av levande jäst, till exempel Yea-sacc. Dessa mikroorganismer kan nå sin destination, tjocktarmen, levande. Jäst stödjer matsmältningen på ett naturligt sätt.

Använd som tillskott och foder

När man väljer ett probiotikt tillskott eller foder så är det viktigt att det innehåller levande jäst. Döda jästceller har inte längre någon effekt. 

  • Pavo Care4Life innehåller prebiotika för att ge maximalt stöd i tarmen. Prebiotikan är inulin, från roten av cikoria. Den stöder tillväxten av friska tarmbakterier. 
  • Pavo Ease&Excel innehåller både prebiotika i form av gummi arabicum och frukto-oligasackarider (icke smältbara kolhydrater) och probiotika i form av levande jäst. 
  • Om du letar efter ett probiotiskt tillskott, välj då Pavo HealthBoost. Det är ett tillskott som stöttar hästens generella hälsa om hästen känns håglös och trött. 
  • Ett annat tillskott för mage och tarm är Pavo GutHealth, det innehåller både prebiotika och probiotika, samt nässla som har en antiinflammatorisk effekt.