Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 2 minuter

Olja till häst – Flera hälsofördelar

Omega 3, 6 och 9 är 3 olika fettsyror, de första två är essentiella för hästar – alltså de är nödvändiga men kan inte produceras i hästens kropp utan måste tillföras utifrån. I denna artikel kan du läsa mer om varför du ska använda omegaolja till din häst och vad du ska tänka på när du fodrar med det.

Varför ge olja till din häst?

Nu för tiden undrar fler och fler om varför man ska ge olja till hästen. Det finns flera fördelar med att tillsätta fettsyror i hästens foderstat men det är inte alltid nödvändigt och beror på vilka andra foderkällor man använder. Färskt gräs, till exempel, är rikt på omega 3 och kraftfoder innehåller ofta tillräckligt med omega 6 (det är den mest vanligt fettsyran i spannmål).

Trots att vissa foderkällor naturligt innehåller dessa viktiga näringsämnen, kan det finnas situationer där tillskott är fördelaktiga eller till och med nödvändiga för att säkerställa en optimal hälsa och prestation. Här är några av de viktigaste anledningarna till varför du bör ge olja till din häst:

  • Skyddar hästens friska vävnader, celler och organ, vilket bidrar till en stark och hälsosam kropp.
  • Underlättar matsmältningen, vilket gör att hästen kan ta upp näringsämnen mer effektivt.
  • Främjar produktionen av röda blodkroppar, vilket är avgörande för syretransporten i kroppen.
  • Stödjer upptaget av protein, vilket är viktigt för muskelbyggnad och underhåll.
  • Har en antiinflammatorisk effekt, vilket kan hjälpa till att minska risken för inflammationer och tillstånd relaterade till inflammation.
  • Bidrar till att skydda mot infektioner genom att stärka immunförsvaret.
  • Stödjer muskeluppbyggnad, återhämtning efter ansträngning och hjälper till att hålla musklerna starka och sunda.
  • Bidrar till en frisk päls och starka hovar, vilket är tecken på god hälsa och välmående.
  • Studier tyder på att fettsyror kan bidra till produktionen av frisk sperma, vilket kan förbättra hingstars fertilitet.
  • Föl sägs bli mindre stressade vid avvänjning, genom att äta fettsyror.

Omega 3, 6 och 9: vad ska man ha koll på?

Omega 3, 6 och 9 har olika effekter på hälsan. Omega 3 fungerar som en antioxidant I hästens kost, den har en antiinflammatorisk effekt och ökar hästens motståndskraft och generella hälsa. En häst med en inflammation, till exempel sommareksem, kan med fördel använda ett omega 3-tillskott. Omega 6-fettsyror har positiv effekt på päls och på hästens leder. En håglös päls och minskad motståndskraft kan vara tecken på en brist av fettsyror. Men om hästen får i sig för mycket omega 6 så kan den i stället ha pro-inflammatorisk effekt, vilket så klart inte är önskvärt. Till sist, omega 9-fettsyran bidrar till en frisk hormonbalans. Omega 9 kan hästen själv producera. 

Vilken olja ska jag ge till min häst?

Vilken olja du ska ge till din häst beror på din hästs foderstat. En generell omega-olja som innehåller omega 3, 6 och 9 kan vara ett bra val. Men, beroende på hästens foderstat, så kan en olja med högre andel omega 3 passa bättre. Hästar som får mycket kraftfoder och knappt något färskt gräs, till exempel under vintermånaderna, kan ha ett underskott av omega 3. Detta gäller framför allt sporthästar. Forskning visar på positiva effekter för sporthästar som får omega 3-tillskott. Till exempel så kunde man mäta lägre kolesterolvärden och lägre puls under träning. På lång sikt innebär det mindre försurning av musklerna och ett bättre fokus under träning.

Fördelar med fiskolja & linfröolja

Linfröolja och fiskolja är exempel på oljor som har ett högt procentuellt innehåll av omega 3. Fördelarna med fiskolja är att det innehåller en speciell form av omega 3 (EPA och DHA) som hästen kan ta upp och använda direkt, utan att konvertera det i kroppen, vilket är mycket mer effektivt. Fiskoljan inte från växtriket och många hästar tycker att det inte smakar bra. Pavo Ahiflower®Oil har samma positiva effekter som fiskolja men är helt vegetabilisk och smaklig för hästen, det är en unik olja som utvinns av Ahiflower® (vit sminkrot). Denna olja innehåller alltså denna lättupptagliga form av omega 3 vilket gör att hästens kan tillgodogöra sig fettsyran på bästa sätt.

Så utfodrar du rätt

För att säkerställa att du ger rätt mängd olja till din häst så är det viktigt att reda ut hästens totala foderstat. Generellt så rekommenderas ett förhållande av omega 3, 6 och 9 om 2:1:1. Hästar som äter färskt gräs, till exempel på bete på sommaren, får i sig mer omega 3. När gräset torkas till hö/hösilage så förloras merparten av allt omega 3. Spannmålsbaserade kraftfoder så som, müsli och pellets innehåller ofta vegetabiliska oljor såsom solrosolja. Vegetabiliska oljor innehåller generellt en stor mängd omega 6, vilket kan leda till ett överskott av omega 6 och ett underskott av omega 3. Linfröolja är då ett perfekt alternativ eftersom den har ett högt innehåll av omega 3 och kan då balansera de olika fettsyrorna.

Läs mer om:

leder +olja +päls +pälsfällning +