Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
22 januari 2024 Lästid 2 minuter

Omegaolja för hästar

Omega 3, 6 och 9 är 3 olika fettsyror, de första två är essentiella för hästar – alltså de är nödvändiga men kan inte produceras i hästens kropp utan måste tillföras utifrån. I denna artikel kan du läsa mer om varför man ska använda omegaolja till sin häst och vad man ska tänka på när man fodrar med det.

Omegaoljor för hästar

Nu för tiden undrar fler och fler om det verkligen är nödvändigt att tillsätta tillskott som oljor i sin hästs foderstat. Det finns flera fördelar med att tillsätta fettsyror i hästens foderstat men det är inte alltid nödvändigt och beror på vilka andra foderkällor man använder. Vissa fettsyror kan redan finnas i din hästs foderstat. Färskt gräs, till exempel, är rikt på omega 3 och kraftfoder innehåller ofta tillräckligt med omega 6 (det är den mest vanligt fettsyran i spannmål).

Varför ge omegaolja till din häst?

Det finns tre olika typer av fettsyror, omega 3, omega 6 och omega 9.  Omega 3 och omega 6 kallas för essentiella fettsyror vilket innebär att de nödvändiga för hästen men kan inte produceras i hästens kropp utan måste tillföras utifrån. Dessa fettsyror har ett flertal olika hälsofördelar för hästens kropp. Fettsyror skyddar friska vävnader, celler och organ. De hjälper till med matsmältning, produktion av röda blodkroppar och upptag av protein. Fettsyror har en antiinflammatorisk effekt, hjälper till att skydda mot infektioner, muskeluppbyggnad, återhämtning och bidrar till en frisk päls och starka hovar. Det finns också studier som visar att fettsyror bidrar till produktion av frisk sperma vilket gör hingstar mer fertila. Dessutom, föl sägs bli mindre stressade vid avvänjning, genom att äta fettsyror.

Omega 3, 6 och 9 till din häst: vad ska man ha koll på?

Som vi skrev ovan så finns det 3 olika typer av fettsyror, omega 3, 6 och 9. Dessa olika fettsyror har olika effekter. Omega 3 fungerar som en antioxidant, den har en antiinflammatorisk effekt och ökar hästens motståndskraft och generella hälsa. En häst med en inflammation, till exempel sommareksem, kan med fördel använda ett omega 3-tillskott. Omega 6-fettsyror har positiv effekt på päls och på hästens leder. En håglös päls och minskad motståndskraft kan vara tecken på en brist av fettsyror. Men om hästen får i sig för mycket omega 6 så kan den i stället ha pro-inflammatorisk effekt, vilket så klart inte är önskvärt. Till sist, omega 9-fettsyran bidrar till en frisk hormonbalans. Omega 9 kan hästen själv producera.  

För att säkerställa att hästen får det rätta förhållandet av fettsyror så är det viktigt att reda ut hästens totala foderstat. Generellt så rekommenderas ett förhållande av omega 3, 6 och 9 om 2:1:1. Hästar som äter färskt gräs, till exempel på bete på sommaren, får i sig mer omega 3. När gräset torkas till hö/hösilage så förloras merparten av allt omega 3. Spannmålsbaserade kraftfoder så som, müsli och pellets innehåller ofta vegetabiliska oljor såsom solrosolja. Vegetabiliska oljor innehåller generellt en stor mängd omega 6, vilket kan leda till ett överskott av omega 6 och ett underskott av omega 3. Linfröolja är då ett perfekt alternativ eftersom den har ett högt innehåll av omega 3 och kan då balansera de olika fettsyrorna.

Vilken olja passar min häst?

Vilken typ av olja som passar för din häst beror på din hästs foderstat. En generell omega-olja som innehåller omega 3, 6 och 9 kan vara ett bra val. Men, beroende på hästens foderstat, så kan en olja med högre andel omega 3 passa bättre. Hästar som får mycket kraftfoder och knappt något färskt gräs, till exempel under vintermånaderna, kan ha ett underskott av omega 3. Detta gäller framför allt sporthästar. Forskning visar på positiva effekter för sporthästar som får omega 3-tillskott. Till exempel så kunde man mäta lägre kolesterolvärden och lägre puls under träning. På lång sikt innebär det mindre försurning av musklerna och ett bättre fokus under träning.

Linfröolja och fiskolja är exempel på oljor som har ett högt procentuellt innehåll av omega 3. Fördelen med fiskolja är att det innehåller en speciell form av omega 3 (EPA och DHA) som hästen kan ta upp och använda direkt, utan att konvertera det i kroppen, vilket ärz mycket mer effektivt. Fiskoljan inte från växtriket och många hästar tycker att det inte smakar bra. Pavo Ahiflower®Oil har samma positiva effekter som fiskolja men är helt vegetabilisk och smaklig för hästen, det är en unik olja som utvinns av Ahiflower® (vit sminkrot). Pavo Ahiflower®Oil innehåller alltså denna lättupptagliga form av omega 3 vilket gör att hästens kan tillgodogöra sig fettsyran på bästa sätt.

Läs mer om:

leder +olja +päls +pälsfällning +