Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
23 april 2024 Lästid 3 minuter

Kvarka hos häst

Ett stort antal hästar får kvarka i unga år. Speciellt föl och unghästar är extra mottagliga för det. Unga djur är också mer benägna att utveckla komplikationer, exempelvis att lymfkörtlar i andra delar av kroppen, såsom bukhålan, kan bli inflammerade. Efter en kvarkainfektion bygger cirka tre fjärdedelar av hästarna upp immunitet under en längre tid. Det är alltså inte så att äldre hästar inte kan få kvarka men de visar ofta en mindre allvarlig klinisk bild med mildare symtom som feber och snuva.

Kvarka hos häst – symtom

Kvarka är en mycket smittsam sjukdom som kan sprida sig snabbt mellan hästar som står nära varandra eller delar utrustning. Här är några vanliga symtom på kvarka:


Feber: En av de första indikationerna är ofta en plötslig feber, ibland över 38.5°C, som kan vara i flera dagar.
Nedsatt aptit och allmäntillstånd: Hästar med kvarka kan visa tecken på allmän sjukdomskänsla, inklusive brist på intresse för mat.
Svullna lymfkörtlar: Ett typsikt symtom är svullnad av lymfkörtlarna under käken och ibland längs halsen. Dessa svullnader kan bli mycket stora och smärtsamma.
Näsutflöde: Till en början kan hästen ha ett vattnigt näsutflöde som senare blir tjockt och varigt.
Hosta: En torr, ihållande hosta är vanlig vid kvarka, särskilt i sjukdomens tidiga skeden.
Andningssvårigheter: På grund av svullnad i lymfkörtlarna och eventuell sekundär infektion i luftvägarna kan hästar uppvisa andningssvårigheter.
Svårigheter att svälja: Svullnad i lymfkörtlarna kan göra det smärtsamt för hästen att svälja, vilket kan leda till dregling eller att hästen vägrar att äta.

Kan hästar föra över kvarkasmitta till människor?

Som tur är kan inte hästar överföra kvarka till människor. Däremot kan vi föra över smittan till en annan häst och bakterierna finns kvar på våra händer eller kläder. Därför bör man inte sköta om friska hästar och hästar med kvarka på samma gång.

Så här kan du begränsa smittan av kvarka

  • Isolering: när kvarka konstateras i ett stall, bör man omedelbart isolera den/de sjuka hästen/hästarna för att minska risken att smitta andra hästar.
  • Omständigheter: ett dåligt ventilerat stall, stress, ett underskott av näringsämnen eller andra sjukdomar gör det lättare för STD-bakterien att orsaka problem och kan göra hästen mer mottaglig för smitta. 
  • Håll avstånd:  låt inte människor som har tagit hand om en kvarkasjuk häst komma i närheten av friska hästar. 
  • Kläder:  när du tar hand om en häst med kvarka, använd kläder som du omedelbart efteråt tvättar i tvättmaskinen och använd engångshandskar. Desinficera skor noggrant. 
  • Tempa hästar: det är smart att ta tempen på resten av hästarna i stallet två gånger om dagen för att upptäcka eventuell smitta så tidigt som möjligt. 
  • Stäng stallet: stäng stallet för andra hästar och besökare. Låt heller inga hästar åka i väg från stallet. 

Vaccin mot kvarka

Vaccination mot kvarka kan minska antalet infektioner hos en grupp hästar och minska symptomen hos infekterade hästar. Kvarka-vaccinets skydd är dock inte 100 procent och vissa hästar kan fortfarande visa lindrigare symtom. För att bygga upp bästa möjliga skydd måste en häst vaccineras två gånger, med 4 veckors mellanrum. Vaccinationen ska sedan upprepas var sjätte månad.

Behandling av kvarka

När kvarkan fortfarande är i ett tidigt skede och inga bölder har bildats i lymfkörtlarna ännu, kan antibiotika ibland motverka infektionen. Däremot bygger hästen då också upp mindre eller inget försvar och kan fortfarande få smittan vid ett senare tillfälle. När det väl har bildats bölder är det ingen idé att fortsätta behandlingen med antibiotika. Detta undertrycker bara mognaden av bölderna och, när behandlingen avbryts, fortsätter sjukdomsförloppet som vanligt.

Behandlingen av en häst med kvarka syftar främst till att lindra smärtan och febern. Dessutom är det viktigt att bölderna i lymfkörtlarna går sönder, så att innehållet kan rinna ut. Om bölderna inte öppnar sig av sig själva måste veterinären ibland hjälpa till. Bölderna ska sedan sköljas dagligen med en desinfektionslösning. Observera att innehållet som kommer ut är väldigt smittsamt!

Under behandlingen är det viktigt att regelbundet mäta temperaturen på den sjuka hästen. Detta är det bästa sättet att avgöra om hästen återhämtar sig eller om man behöver kontakta veterinär (igen).

Utfodringsråd vid kvarka

Hästar med inflammerade främre luftvägar och/eller svullna körtlar har vanligtvis svårt att svälja. Det är därför man ofta ser hästar med kvarka som äter dåligt. Se alltid till att erbjuda grovfoder även om det kan göra ont för hästen att äta. För att säkerställa att din häst får i sig tillräckligt med näring kan du erbjuda foder i blöt form för att underlätta för hästen att tugga och svälja.

  • Pavo SpeediBeet : en snabbsvällande, avsockrad betmassa och en källa till superfibrer för att stödja din hästs mag-tarmflora.
  • Pavo FibreBeet : en kombination av Pavo SpeediBeet (avsockrad betmassa) och alfalfa, soja (proteiner) och bockhornsklöver. Denna ”hälsokur" erbjuder optimalt stöd för återhämtning av kroppskonditionen.
  • Pavo FibreNuggets : dessa strukturrika höpellets är gjorda av alpint ängsgräs och kan användas som en högkvalitativ grovfoderersättning. Den bör ges blötlagd, vilket gör den mycket lämplig för (gamla) hästar med tandproblem.
  • Pavo SlobberMash : vår SlobberMash är ett komplett kraftfoder och rikt på vitaminer och mineraler. Den stödjer god tarmfunktion och hälsosam matsmältning och är enkel och snabb att tillaga med varmt vatten.
  • Gräs är också lätt för hästen att tugga, så man kan släppa den på bete. Observera! detta måste vara en karantänäng för att förhindra kontaminering.

För att säkerställa att din häst inte försvagas ytterligare och för att stötta immunförsvaret, kan du tillfälligt ge din sjuka häst en "booster" som:

  • Pavo HealthBoost : stödjer immunförsvaret och tarmhälsa och ger hästen en kraftfull boost under, eller efter en tuff period.
  • Pavo MultiVit15 : är ett komplett vitamintillskott med de femton viktigaste vitaminerna för hästen. Den stöder även immunförsvaret och säkerställer en glänsande päls.