Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
12 maart 2024 Lästid 3 minuter

Hästens matsmältningssystem

Ett fungerande och sunt matsmältningssystem är grunden till en frisk och välmående häst. Hästar har ett väldigt känsligt matsmältningssystem och har lätt för att drabbas av problem i tarmar och mage. Det är därför viktigt att förstå hur hästens matsmältningssystem fungerar för att förebygga problem och säkerställa att din häst förblir frisk och nöjd.

Hur fungerar hästens tarmar?  

När en häst äter kommer fodret till tarmarna via matstrupen och magsäcken. En stor del av matsmältningen sker i hästens tarmar. Det börjar i tunntarmen där proteiner, fetter och lättsmälta kolhydrater, som socker och stärkelse, bryts ner av matsmältningsvätskor. Först efter denna nedbrytningsprocess kan näringsämnena tas upp genom tarmväggen så att de kommer in i blodomloppet och din häst kan tillgodogöra sig dem.

Efter tunntarmen kommer matmassan vidare till tjocktarmen och blindtarmen. Det är här den viktigaste delen av matsmältningen sker: jäsning. Fiberjäsning producerar flyktiga fettsyror. Dessa flyktiga fettsyror är hästarnas huvudsakliga energikälla och ger upp till 80 % av den dagliga energitillförseln. Om denna process inte fungerar ordentligt skapar det stora problem för hästens tarmar.   

Symtom på dålig matsmältning

Att vara medveten om och kunna identifiera tecken på att något inte står rätt till med hästens matsmältningssystem är viktigt för att kunna agera i rätt tid. Här är några vanliga symptom på dålig matsmältning:

 • Förändring i avföringen, t.ex. diarré eller torr avföring
 • Kolik  
 • En matt päls
 • Viktminskning
 • Förstoppning, din häst producerar mindre, eller ingen, avföring
 • Gasuppbyggnad i tarmarna, magen blir uppsvälld
 • En spänd mage
 • Hästen pruttar mycket och magen avger onormala ljud
 • Beteendeförändringar
 • I allvarliga fall metabola problem, såsom EMS eller laminit

 

Hur kan man återställa tarmfloran?  

Tarmfloran består av olika bakterier, svampar och andra mikroorganismer, en blandning av goda och dåliga bakterier som är bra balanserade hos en frisk häst. Men en hästs tarmflora är mycket känslig och kan lätt störas, även av den minsta förändring i foderstaten eller i miljön. Då kan de dåliga bakterierna ta över och orsaka matsmältningsproblem. För att återställa tarmfloran kan prebiotika, probiotika och postbiotika vara ett bra stöd.

Pre- och probiotika för hästar  

Ofta nämns pre- och probiotika tillsammans och det finns också den innovativa postbiotikan. Samtliga är bra för tarmfloran men alla fungerar på olika sätt. Prebiotika är bränslet för probiotika (själva bakterierna och jästsvamparna) som stödjer dess tillväxt och hjälper immunsystemet att hålla de "dåliga" bakterierna under kontroll.

Probiotika är de "bra" bakterierna som främjar en sund tarmfunktion och som bryter ner och smälter mat. Man får bäst effekt av probiotika i form av levande jäst, som Yea-Sacc®. Vetenskaplig forskning visar att när levande probiotika kan nå tjocktarmen så förbättrar det direkt smältbarheten och näringsupptaget. Dessutom hjälper det till att återställa tarmfloran, vilket är avgörande för en hälsosam matsmältning och har en positiv effekt på hästens immunitet.

Postbiotika har en positiv effekt på de 'goda' bakterierna i hästens tarmar. Postbiotikan Diamond V har en vetenskapligt bevisad effekt på att stärka tarmfunktionen, hålla lederna friska och stötta vid stress. 

 
Hur kan man stötta hästens matsmältningssystem? 

För alla hästar är det viktigt att hålla tarmfloran frisk och välbalanserad och det är extra viktigt hos hästar med tendens till matsmältningsproblem. Här följer några tips för att stötta hästens matsmältningssystem:

 • Efterlikna hästens naturliga utfodringsbeteende så mycket som möjligt: fodra tillräckligt med grovfoder (minst 1,5 - 2,0 % av kroppsvikten per dag) och undvik långa uppehåll utan foder (max 4 timmar). Kontrollera också ditt grovfoder regelbundet för mögel och giftiga växter. 
 • Regelbundna tandläkarbesök för din häst
 • Välj ett foder som stöttar din hästs tarmflora, som Pavo GutSecure eller Pavo GutHealth. Pavo GutSecure är en komplett, balanserad müsli för hästar med känslig tarm. Förutom att främja en stabil tarmfunktion, innehåller den också alla dagliga vitaminer och mineraler och passar för hästar som utför lättare arbete. Pavo GutHealth är ett tillskott för att stötta vid matsmältningsbesvär, stress eller förändringar i foderstaten.   
 • Var försiktig när du introducerar ett nytt foder. Gör bytet över 7-10 dagar för att låta hästens känsliga mage vänja sig vid det nya fodret.
 • För mycket socker och stärkelse kan orsaka irritation på magväggen. Det är därför viktigt att inte överskrida det maximala intaget av socker och stärkelse; 1 gram/kg kroppsvikt per giva. Undvik stora mängder kraftfoder per giva och dela i stället upp givan på flera portioner om dagen.
 • Förebygg stress genom att tillgodose hästens grundläggande behov: tillräckligt med grovfoder, daglig motion och kontakt med andra hästar.
 • Mask kan orsaka problem med matsmältningen. Kontrollera din hästs avföring regelbundet genom att göra ett träckprov.
 • Kontrollera också regelbundet din hästs träck för sand. Hjälp din häst att driva ut sand med Pavo SandClear.
 • Var förberedd om hästen får kolik. Pavo IntestoFin är en blandning av välgörande oljor och används som första hjälpen för att lindra magkramper och smärta vid matsmältningsbesvär. Denna produkt är ett måste att ha i stallapoteket.
 • Tarmarna mår alltid bra av extra fibrer, exempelvis Pavo SpeediBeet eller Pavo FibreBeet. Båda produkterna är (delvis) gjorda av avsockrad betmassa. Betmassa är rik på det prebiotiska pektinet som bildar ett skyddande lager i magen och har en positiv effekt på tillväxten av friska tarmbakterier. Dessutom fodras dessa produkter blötlagda vilket kan hjälpa till att återställa vätskebalansen efter diarré.

Läs mer om:

Fri fekal vätska +Mage +Matsmältning +