Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Smidiga leveranser

Pleun Broeren
28 april 2025 Lästid 4 minuter

Diarré hos häst

Det är lätt att känna igen lös mage eller diarré hos häst. Rinnande, frekvent avföring och smutsig svans och rumpa är vanliga tecken. När hästen har diarré så är det viktigt att se till att den inte blir uttorkad. Men, vad orsakar diarré? Och hur kan du förhindra det?

Varför blir en häst lös i magen?

Att en häst blir lös i magen kan bero på att rörligheten i mag- och tarmkanalen ökar. Det kan i sin tur bero på att tarmens förmåga att ta upp vätska är nedsatt eller att det sker en ökad frisättning av vätska och elektrolyter i tarmen. När hästen har diarré passerar fodret för snabbt genom mag- och tarmkanalen för att kroppen ska hinna ta upp tillräckligt med vätska och näring.

I tjocktarmen sker matsmältningen med hjälp av bakterier som omvandlar fibrer till viktiga näringsämnen – en frisk tarmflora behövs för att hela systemet ska fungera som det ska. Störningar i den här balansen — exempelvis vid plötsliga foderbyten, dåliga tänder, sand i fodret, mask, stress eller infektioner, kan orsaka lös avföring. Även tillstånd som fri fekal vätska hos häst är relativt vanligt och bör tas på allvar, särskilt om det kvarstår över tid eller kombineras med andra symptom.

Diarré och fri fekal vätska, vad är skillnaden? 

Diarré och fri fekal vätska hos häst blandas ofta ihop, vilket inte är så konstigt då symtomen till viss del påminner om varandra. Men det är viktigt att känna till skillnaden mellan dessa två tillstånd, eftersom de har olika orsaker och kräver olika åtgärder.  

Fri fekal vätska

Vid normal matsmältning absorberas vätskan i tjocktarmen. Men om hästen inte kan binda vätskan ordentligt tillsammans med avföringen, frigörs en lös vätska som trycks ut samtidigt som träcken. Det vi ser är att vätskan rinner längs bakbenen, ibland i kombination med en i övrigt fast träckboll.

Fri fekal vätska hos häst kan uppstå av flera orsaker – bland annat foderrelaterade problem, störd tarmflora, stress eller tandsproblem. Även grovfoder av låg hygienisk kvalitet kan påverka tarmmiljön och bidra till att vätskan separeras från avföringen.

Diarré

En häst med diarré har ofta genomgående lös eller vattnig avföring, vilket tyder på att hela tarmen är påverkad. Det påverkar hela matsmältningssystemet och gör att hästen snabbt förlorar både vätska och elektrolyter. Tarmfloran rubbas, näringsupptaget minskar och immunförsvaret försvagas – särskilt vid långvarig eller kraftig diarré.

Det är ofta en tuff påfrestning på kroppen. Hästen blir ofta trött och håglös, särskilt om tillståndet inte åtgärdas snabbt. I vissa fall kan även ett tillstånd som fri fekal vätska hos hästen utvecklas till diarré om det inte hanteras i tid.

Både vid diarré och fri fekal vätska är det viktigt att agera snabbt. Om avföringen fortsätter vara lös, eller om hästen visar tecken på obehag, minskad aptit eller slöhet – kontakta veterinär för vidare utredning.

Stoppa diarré hos häst

Diarré kan orsaka uttorkning och kan i vissa fall vara dödlig. Det viktigaste är att se till att hästen inte blir uttorkad. Det är nödvändigt att tillföra vätskor och näringsämnen. För att stoppa diarré hos häst måste du först ta reda på orsaken. Detta görs bäst i samråd med din veterinär, varefter ni tillsammans kan lägga upp en behandlingsplan.  

Förebyggande åtgärder för en häst med lös mage

Det går inte alltid att helt undvika diarré hos häst, men det finns flera saker du kan göra för att minska risken och stötta en stabil tarmfunktion:

  • Snabba foderförändringar, som att släppa hästen på vårbete, kan störa tarmfloran och orsaka diarré. Även dåligt eller mögligt foder kan påverka negativt. Gör alla foderbyten långsamt och undvik foder av sämre kvalitet. 
  • Tandproblem hos häst kan göra att den tuggar maten sämre, vilket leder till större foderdelar i tarmen. Det gör maten svårare att smälta och kan i längden orsaka diarré. Låt gärna en tandläkare kontrollera hästens tänder årligen.
  • Hästar i sandhagar eller gräsfattiga hagar kan få i sig mycket sand som samlas i tarmarna, det i sin tur kan leda till kolik eller diarré hos hästen. Ge tillräckligt med hö och undvik sandhagar om möjligt för att minska risken.

Tips! Ge hästen hö på ett hårt underlag. Sandupptaget minskar om hästen inte äter höet direkt från sanden. Till exempel kan du lägga gummimattor under höet. 

  • En bra maskpolicy i stallet är viktigt för att förebygga diarré. Genom att skicka in träckprov regelbundet och gärna avmaska en gång per år minskar risken för en maskinfektion, såsom spolmask. Daglig mockning av boxar och hagar minskar också risken för mask. 
  • Stressade hästar uttrycker ofta sin stress genom diarré. Arbeta aktivt för att begränsa stressfaktorer, till exempel, se till att hästen får tillräckligt kontakt med andra hästar, tillräckligt med utevistelse, lugn i stallet och att inte flytta hästen för ofta. 

Diarré hos häst - behandling för en god tarmflora

En hästs tarmflora spelar en viktig roll i deras matsmältningssystem och övergripande hälsa. Därför är det viktigt att ge rätt behandling till en häst med diarré för att på ett effektivt sätt återställa en sund tarmflora och förhindra framtida hälsoproblem. Nedan ger vi råd om hur man kan behandla diarré hos häst.

Tillskott för en stabil tarmfunktion

Målet vid lös avföring eller fri fekal vätska hos häst är att stötta tarmfloran genom rätt foderstöd. Pavo GutHealth är framtaget för just detta – ett tillskott med 100 % naturliga ingredienser som korngräs, nässla, prebiotika och antioxidanter. Det stärker de goda bakterierna i både tjock- och tunntarm och bidrar till en mer stabil matsmältning, som hjälper till att minska risken för diarré och fri fekal vätska. 

Pre- och probiotika

För att stötta tarmfloran kan man ge både pre- och probiotika. Ofta pratar man om pre- och probiotika ihop med det är en stor skillnad mellan de två. Prebiotika ger mat åt de hårt arbetande bakterierna i tjocktarmen medan probiotika är själva bakterierna eller jästsvamparna. 

Prebiotika består huvudsakligen av fibrer från grovfoder. Bakterierna livnär sig på fibrerna och producerar flyktiga fettsyror, denna process kallas för fermentering. De flyktiga fettsyrorna släpps sedan ut i blodomloppet och hästen kan använda dem som energikälla. Det är därför mycket viktigt att hästen får tillräckligt med grovfoder av hög kvalitet. 

Utöver de vanliga grovfoderalternativen, såsom gräs, hösilage och hö, så finns det ett flertal olika grovfoderalternativ. Du kan komplettera, eller till och med ersätta ditt grovfoder om du har otillräcklig kvalitet, om din häst har svårt att ta upp näringen från grovfodret (exempelvis äldre hästar) eller om din häst har svårt att gå upp i vikt. Pavo har fem olika grovfoderersättningar: 

Du kan använda probiotika när din hästs tarmflora är störd. Balansen mellan de goda och mindre goda bakterierna är störd vilket gör att de sämre bakterierna kan expandera. Det kan till exempel hända om din häst får en antibiotikakur. När du väljer ett probiotiskt tillskott så är det viktigt att det innehåller levande jäst. Döda jästceller har inte längre någon effekt.  

Läs mer om:

Diarré +Fri fekal vätska +Matsmältning +