Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pleun Broeren
31 mei 2023 Lästid 3 minuter

Vad är torra hovar och hur förebygger man det?

Trasiga hovar kan påverka hela hästens rörelseapparat. Orsaken till sköra och trasiga hovar kan bero på torka, ärftlighet, otillräcklig motion, dåligt anpassade skor eller näringsbrister. Men hur gör man för att förhindra att hovarna blir sköra?

Vad är sköra hovar?

Sköra hovar kan bero på torka, ärftlighet, otillräcklig motion, dåligt anpassande skor eller näringsbrister. Sköra hovar är en vanlig företeelse, särskilt på sommaren. Torka tar fukt från hovarna och sandiga, steniga jordar orsakar sprickor i hoven. Om hornväggen på en hov går sönder för mycket så måste hästen gå mer på den känsliga sulan. Detta är smärtsamt för hästen och hindrar dess rörelse. Hovarnas tillstånd påverkar till och med benens position. Vid dålig eller ojämn hovtillväxt kan benet få en felaktig benställning. God hovvård är därför mycket viktigt för din häst.

Hur kan man förhindra att hästen får sköra och spruckna hovar?

· Fukta och fetta

För att förhindra sköra hovar är det bra att regelbundet fukta hovarna. Hovarna kan med fördel smörjas med fett efter vattning. Hovfett ser till att hoven bibehåller fukten längre. Att smörja hovfett på en torr hov har däremot motsatt effekt; fukten stöts bort av hovfettet så att hoven torkar ut för snabbt.

· Syre och näring genom hästens hovmekanism

En hästhov tillförs syre och näring genom hovmekanismen. När en häst rör sig och sätter hoven på marken blir hoven bredare på grund av trycket. När hoven vidgas suger den in blod. När hoven sedan lyfts upp igen får hoven sin ursprungliga, något smalare form. Detta pumpar ut blodet ur hoven. När hästar inte rör sig tillräckligt fungerar inte detta pumpsystem optimalt och hästens hovar tillförs inte tillräckligt med näring och syre. Detta kan resultera i sköra hovar. Rörelse är därför mycket viktigt för att förhindra sköra hovar!

· Regelbundna hovslagarbesök

Regelbundna besök från en professionell hovslagare bidrar också till att förebygga sköra hovar. Om en hov inte blir verkad i tid kan hoven bli för lång och sprickor kan uppstå. En felaktig skoning eller för slitna järnskor hindrar hovmekanismen vilket i sin tur begränsar blodflödet till hoven.

· Protein och energi för friska hovar

En icke balanserad foderstat kan vara en orsak till sköra hovar. Protein och energi spelar en viktig roll för hovens hälsa och produktionen av cellprotein och keratin. Keratin är ett strukturellt protein och huvudkomponenten i hår och hovar. Keratin ger styrka och skydd åt hoven. Protein består av aminosyror som är sammankedjade. Svavelhaltiga aminosyror (som metionin och cystin) är viktiga byggstenar för hovstrukturen. De säkerställer uppbyggnaden av cellprotein och keratin och uppmuntrar till en flexibel koppling mellan cellerna i hovhornet. Tillräckligt med energi krävs för optimal tillväxt och utveckling av hoven. Hovar kräver en relativt stor mängd lättillgänglig energi (främst från fibrer), jämfört med andra vävnader.

· Vitamin A, B6 och B8

Utöver energi och protein behövs också flertalet vitaminer och spårämnen för att förebygga sköra och trasiga hovar. Vitamin B6 är väldigt viktig i aminosyrametabolismen. Eftersom protein spelar stor roll för hovhälsan så gör indirekt vitamin B6 också det.

Vitamin A är viktig för hovens hälsa. Vitamin A är en vitamin som måste intas via fodret eftersom kroppen inte själv kan producera den. Vitamin A spelar en stor roll i celldelningen och en brist kan leda till kranskärlssjukdomar. En tredje vitamin som påverkar hovkvaliteten är vitamin B8, mer känt som biotin. Biotin är en vitamin som normalt produceras av bakterier i tjocktarmen. Biotin korrigerar ojämnheterna i hovhornets struktur och förbättrar hornkvaliteten.

· Spårelementen koppar och zink

De spårelement som är viktiga för att förebygga sköra hovar är koppar och zink. Koppar påverkar den yttre hovväggens styrka och är en viktig del av enzymerna som skyddar cellmembranen. Zink är nödvändigt för att bygga hovväggens celler och är en del av de enzymer som är nödvändiga för syntesen av keratin. Dessutom är zink en antioxidant. Grovfoder innehåller ofta för lite koppar och zink och då är det viktigt att komplettera med hjälp av tillskott, till exempel ett vitamin- och mineraltillskott.

Biotin för starka hovar

Biotin, vitamin B8, är en vattenlösning vitamin. Det innebär att denna vitamin inte kan lagras i kroppen. Undersökningar har visat att biotintillskott har en positiv effekt på sköra naglar hos människor och kan hjälpa vid vissa hudåkommor. Det finns endast ett fåtal studier som har undersökt biotinets effekt hos hästen och resultaten har varit väldigt blandade.

Biotin används till hästar med torra, sköra och trasiga hovar eller med andra hovproblem.

Vad ska man titta efter i ett biotin-tillskott?

Fördelen med biotin är att det är ett ”säkert” tillskott, vilket innebär att det inte går att överdosera och det är inte farligt om din häst får i sig mer än den behöver. Inga negativa bieffekter har heller hittats. Däremot, det exakta behovet av biotin för hästar är inte helt klart eftersom det finns flera faktorer som påverkar päls och hovar. Kom ihåg att du måste ge din häst biotin varje dag under en lång period för att kunna märka någon skillnad. Räkna med att det tar 6–9 månader innan man kan se att hovens kvalitet märkbart har förbättrats.

I ett hovtillskott är det viktigt att inte bara titta på innehållet av biotin! Forskning har visat att det är en korrekt kombination av biotin, koppar, zink och aminosyror (såsom metionin) som effektiva för att stödja en god hornkvalitet, snarare än en hög dos av biotin. I Pavo BiotinForte är dessa proportioner noggrant anpassade för att ge hästen optimal support i bara ett tillskott!

Tips vid torra och sköra hovar

Dammigt, torrt och sandigt underlag, kontaminerat med ammoniak, tillsammans med torra hagar tar bort fukt från hovarna. Här kommer tips på hur du kan förebygga torra hovar:

  • Gör en blöt fläck runt vattenkaret i hagen. När hästen kommer för att dricka så kommer den att stå i den fuktiga marken ett tag.
  • När det är torrt en längre period, blöt ner din hästs hovar varje dag. Till exempel, spola hovarna efter att du har ridit eller linda ett fuktigt omslag runt hoven (en fuktig blöja är perfekt).
  • Lägg inte fett eller olja på en torr hov eftersom det gör den vattenavvisande. Blöt först hoven ordentligt och lägg sedan ett lager olja eller fett för att behålla fukten längre.
  • Se till att din häst rör på sig tillräckligt, det stimulerar blodcirkulationen. På så sätt förses hoven med syre och näringsämnen.
  • Se till att boka in regelbundna besök av en professionell hovslagare.
  • Ge hästen en välbalanserad foderstat med tillräckligt av aminosyror, energi, vitamin A, vitamin B6, vitamin B8, koppar och zink.

Läs mer om:

Hovar +