Smidiga leveranser

Hästfoder, tillskott och Bigbox

Hela sortimentet i lager

Pavo grass seed

Gräsblandning, speciellt för hästbete

Hästbeten behöver ett starkt gräs som tål tramp och hästarnas sätt att beta. Hästar betar gräset mycket kortare än kor. Gräsfrö från Pavo gör att gräset växer tätt och innehåller friska örter med mycket struktur vilket är idealiskt för hästbete.

Om Pavo Horse Grass Seed

Många ängar sås med blandningar av boskapsgräsfrö. Dessa gräsfröblandningar har en hög andel engelskt rajgräs som växer mycket snabbt (produktionsgräs) och är helt anpassat till nötkreaturens behov (inklusive mycket höga nivåer av socker, energi och protein). Kor kan producera bra med mjölk med denna typ av gräs. För hästar är dock denna blandning mindre lämplig, eftersom det är bättre med gräs som har mer struktur och har lägre sockerhalt.

Hästbeten behöver ett starkt gräs som tål tramp och hästarnas sätt att beta. Hästar betar gräset mycket kortare än kor. Gräsfrö från Pavo gör att gräset växer tätt och innehåller friska örter med mycket struktur vilket är idealiskt för hästbete.

Sammansättning Pavo GrassSeed

Vilket gräs behöver du till hästar? Eftersom hästar går på bete under en kortare tid är det viktigt att välja sorter i en blandning som har en låg växtpunkt. Detta beror på att om gräsets växtpunkt äts upp så stannar gräsets tillväxt. Normala (boskaps)gräs har en något högre tillväxtpunkt. Sorterna i Pavo GrassSeed har en mycket låg växtpunkt. Fastheten i gräset är mycket viktig. Vallen får en bättre fasthet och är mer motståndskraftig mot trampet från hästarnas hovar. Sorterna i gräsblandningen måste vara strukturrika (och inte högavkastande gräs som behöver mycket kväve för att växa snabbt). I en gräsblandning för hästar bör fruktanindexet vara lågt. Stora mängder fruktaner (enkelt uttryckt, sockerarterna i gräset) är inte optimalt för hästens matsmältningssystem. Tarmfloran kan bli överbelastad när det finns en stor mängd fruktaner. En bra gräsblandning för häst har ett lågt fruktanindex. Pavo GrassSeed har utvecklats med ovanstående i åtanke. Blandningen består av:

 • 3 olika engelska rajgräs av den gamla typen (totalt 60%), som kännetecknas av en mycket låg växtpunkt, utmärkt strukturvärde, är mycket beständiga, har en hög motståndskraft mot kronrost och ett lågt fruktanindex
 • Rödsvingel (10 %)
 • Åkerböna, mycket tät torv (12%), även kallad ""armeringsjärn"" på gräsmattan
 • Timothy, klassisk grästyp, mycket lågt socker och mycket välsmakande (15%)
 • Örtblandning med bockhornsklöver, vild morot, persilja och tuppfot (3%)

Tips för sådd

En hästbete kan sås från april till slutet av september. De varma sommarmånaderna är mindre lämpliga. För sådd är det lämpligt att använda ca. 45 - 60 kg gräsfröblandning per ha. Observera att vid sådd av mycket små jordskiften behövs mer gräsfrö (dvs mot 60 kg per hektar). Om en fackman sår gräsfröet räcker i allmänhet 40-45 kg per hektar.

Vi råder alla som ska så en vall att först ta ett jordprov för att se vad jordens gödslingsstatus är. Baserat på resultaten av ett jordprov är det möjligt att reparera eventuell näringsbrist i jorden (tänk på kalkning för att få upp pH-värdet till rätt nivå).

Viktiga egenskaper

 • låg växtpunkt för mer motståndskraftig mot kort bete
 • extra struktur bidrar till hälsosammare matsmältning
 • Hög motståndskraft mot kronröta (svamp)
 • tät torv bildas
 • mycket lämplig för ängar som underhålls med mindre kväve (gödsel)
 • med speciella örter som stödjer hästens hälsa (andningsorgan, matsmältning, vitalitet) och gräsets smaklighet
 • lågt fruktanindex

Användning

Tillhandahålls i säckar om 15 kg Åtgång per hektar:

 • nysådd 45-60 kg/ha,
 • återsådd 30 kg/ha

Pavo GrassSeed har en hållbarhet på 24 månader. Gräsfröets produktionsdatum anges på förpackningen. 24 månader efter produktionen kan gräsfröet fortfarande användas men från och med då kommer frönas grobarhet att minska.
Omdömen

Vad är dina erfarenheter?
Inga recensioner har skrivits ännu